Wat is een kort verhaal?

Wat is nou precies de definitie van een kort verhaal? Beslaat een kort verhaal een paar bladzijden of een klein boek?

Daarmee hebben we zowel het duidelijkste als het lastigste criterium van een kort verhaal te pakken: de lengte. Wat in elk geval duidelijk is, is dat een volledige roman geen kort verhaal is. Maar waar ligt de grens?

Hieronder een overzicht van de verschillende lengtes die te onderscheiden zijn in het korte verhaal.

Six Word Story

Een Six Word Story is een compleet verhaal, verteld in zes woorden. NightWriters-oprichter Kluun beschrijft het fenomeen als “een soort sudoku voor schrijvers. ’Schrijven is schrappen’ in zijn meest extreme vorm. Het gaat verder dan een oneliner of een dichtregel; hij moet mysterieus zijn, iets verhullen, spannend zijn of gewoon heel erg scherp. En dat is niet gemakkelijk.”

Een van de bekendste Six Word Stories wordt toegeschreven aan Ernest Hemingway: For sale: baby shoes’. Never worn.

Zeer kort verhaal (ZKV)

Een zeer kort verhaal beslaat niet meer dan een pagina. Deze term is in Nederland bekend geworden door de schrijver A.L. Snijders.

Flitsverhaal 

Een flitsverhaal is een kort verhaal dat een lengte heeft van 500 tot ongeveer 2.000 woorden. Deze lengte wordt veel gevraagd bij schrijfwedstrijden en is ideaal voor verhalen die online worden gepubliceerd en op een scherm gelezen worden.

Het korte verhaal

Bij de term ‘het korte verhaal’ wordt vrijwel altijd gedacht aan een verhaal tussen de 2.000 en 15.000 woorden. Hierbij moet je denken aan een verhaal tussen de 4 en 40 pagina’s. Verhalen in verhalenbundels tellen meestal tussen de 5.000 en 8.500 woorden.

Novelle

Verhalen langer dan 15.000 woorden worden doorgaans ‘novelles’ genoemd. Het Boekenweekgeschenk is hier een goed voorbeeld van, evenals het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek. Deze ‘kleine boekjes’ zijn zelden meer dan 25.000 woorden.

Ter vergelijking: een gemiddelde roman of thriller beslaat minimaal 70.000 woorden. Een gemiddeld jeugdboek ongeveer 30.000 tot 40.000.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Hebban.nl.

5 Reacties

 1. Ik heb een SF-verhaal van 5000 woorden klaar liggen.
  Het is een verhaal dat gebruik maakt van de niet zo eenvoudige natuurkundige verschijnselen die zich voordoen bij een zeer snelle reis naar de sterren in de buurt van de zon.
  Voor de liefhebber van de harde sf een vlot verhaal.
  Rinus

 2. Hoi,
  leuke site is dit!
  Ik zou het fijn vinden als me kan abonneren op een nieuwsflits wat betreft schrijfwedstijden. Wellicht is dat een optie voor dit nieuwe jaar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*