Kort dag: korte verhalen voor lange nachten

We kunnen kort zijn: geen prozagenre dat zich beter leent tot een literaire avond dan het kortverhaal. Omdat internationaal literatuurhuis Passa Porta dat ook in de gaten heeft, organiseert het jaarlijks op de kortste dag van het jaar “Kort dag: korte verhalen voor lange nachten”.

Datum: do 21.12.2017 | 20:00 > 21:30
Plaats: De Markten, Brussel
Tickets: Klik HIER

Het korte verhaal kent evenveel definities als er beoefenaars van zijn. Van het ZKV (het Zeer Korte Verhaal) tot de oeroude kampvuurvertelling. Op Kort Dag, onze jaarlijkse afspraak met het stiefmoederlijk behandelde genre, stelt Passa Porta voor aan diverse kampioenen van de korte sprint.

Claire-Louise Bennett
Poel van de Ierse schrijfster Claire-Louise Bennett zorgde internationaal voor én verwarde én verrukte commentaren. Is het een roman? Is het een verhalenbundel? Een ding was meteen duidelijk: het is steengoed en volkomen uniek. We lezen de mijmeringen van een naamloze vrouw die in afzondering leeft aan de westkust van Ierland. ‘Als je afgezonderd leeft moet je geen indruk maken op de wereld’ zegt Bennett hierover, ‘dus kan de wereld volop indruk maken op jou’. Zo ongeveer werkt Poel op de lezer: als een landschap dat je niet loslaat.

Gerda Blees
Aan doodgaan dachten we niet, het debuut van de Nederlandse Gerda Blees (1985), telt tien verhalen en er zijn haast evenzoveel dode personages te betreuren. In een nuchtere, observerende stijl beschrijft Blees veelal noodlottige levenseindes. Proza voor ramptoeristen met een fijne literaire smaak, onafwendbare gruwel te mooi om niet te lezen. Haar werk verscheen eerder in Tirade en Hollands Maandblad, in 2018 verschijnt bij uitgeverij Podium haar poëziedebuut. Volgens Arnon Grunberg, fan van het eerste uur, leest Gerda Blees haar verhalen voor alsof het haar niets kan schelen. Meer hadden wij alvast niet nodig om Gerda te boeken.

Stuart Evers
Van alle soorten auteurs is de voormalige boekhandelaar zowat onze favoriet. Stuart Evers (1976) is er zo een, een uitermate getalenteerde daarenboven, met een passie die we inmiddels een obsessie mogen noemen voor één genre: het korte verhaal. Hij schrijft naar eigen zeggen over ‘gewone mensen in buitengewone situaties’ maar dan wel op hilarische wijze. Teju Cole, net als veel schrijvers een fan, zegt het zo: ‘Wit is a precision weapon, and Stuart Evers is astonishingly precise.’

Daniël Rovers
Daniël Rovers (1975) schrijft romans, essays en korte verhalen. Al bij publicatie van zijn romandebuut Elf, waarin we net zo goed een ingenieuze collectie verhalen kunnen ontwaren, bleek dat er een nieuwe, eigenzinnige en melancholische auteur was opgestaan. Met zijn derde roman, De waren, brengt hij een ode aan de vriendschap en houdt hij ‘de liefde’ tegen het licht. In de woorden van Christophe Van Gerrewey in De Standaard: “op een haast magische manier aangrijpend – een onnadrukkelijke ode aan de liefde, waarvan zowel de banaliteit als de uitzonderlijkheid verrassend en levensnoodzakelijk blijft.” Terecht op de shortlist van de ECI en uitermate welkom op het podium van Kort Dag.

Peter Terrin
Dat Peter Terrin (1968) deelneemt aan Kort Dag mag geen verrassing heten, naast geprezen en bekroonde romans als De Bewaker, Post Mortem en Yucca, is hij immers ook de auteur van talrijke korte verhalen. Een handvol daarvan werden reeds verzameld in de bundel De bijeneters. Deze Vlaamse meester van het unheimische mag zich met die verhalen stilaan meten met zijn voorbeelden W.F. Hermans en Franz Kafka. Op vraag van Passa Porta schrijft Peter Terrin dit jaar een verhaal voor Kort Dag.