Literair magazine ‘Das Magazin’ stopt.

In februari verschijnt het allerlaatste nummer van Das Magazin.

Er is geen directe reden voor het einde van Das Magazin. Het blad groeide nog steeds in abonnees, liet nieuwe schrijvers debuteren en de redactie had onredelijk veel plezier in het maken van het blad. Maar de ambities van het hele team van Das Mag reiken altijd verder.

In het bericht op de website van Das Mag staat het volgende:
“Vooruit, als er een reden is, dan is het deze: de ambities van Daniël, mij en het hele team van Das Mag reiken altijd verder.En eerlijk gezegd is dat ook noodzakelijk. De literatuur is steeds slechter in staat lezers te verleiden. Dat is niet gek. De mogelijkheden voor ander vermaak zijn tegenwoordig eindeloos. Maar vreemd genoeg geven die lezers zelf andere signalen. Begin over smartphones tegen iemand en het eerste wat je hoort is: ik wil er minder op zitten. Men wil boeken lezen.

De boekenwereld maakt het de lezer daarbij niet altijd even makkelijk. Ik weet dat dit geen populaire boodschap is, maar: de boekenwereld is best een naar binnen gekeerde gemeenschap. Ons directe doel met Das Magazin was daarom: een nieuw publiek vinden voor de schrijvers die we goed vonden. Jullie massale liefde voor het tijdschrift bewees dat dit kon. Het organiseren van festivals en het oprichten van uitgeverij Das Mag waren daarin volgende stappen. Grotere stappen: met Het smelt van Lize Spit vonden we meer dan een kwart miljoen (!) lezers.

Toen we deze week met journalist Thomas de Veen van NRC Handelsblad praatten over het einde van het blad, merkte hij terecht op dat Nederland hiermee nu nóg een literair tijdschrift minder is. Zijn vraag: is dat geen verschraling? Dat stak wel even. Ja, met het stoppen van het blad is de Nederlandse literaire wereld dunner geworden. Maar de reden dat wij opvallen (en dat we na zeven jaar nog steeds als jong en hip gezien worden) is dat het ons lukt jonge lezers te bereiken. En dat dát opvallend is, dat is de werkelijke verschraling. Boekenbijlagen, literaire prijzen, de boekenweek — stuk voor stuk hebben ze het moeilijk om jonge leesfans aan zich te binden. DWDD laat nog liever iemand over zijn Spaanse fokstieren praten dan over een boek.

Dus ja, wij gaan even wat andere dingen doen om de boel levendig te houden. Voor nu doen we daar nog goed schimmig over (in NRC noemen we een fractie hiervan), want dat houdt de aandacht lekker vast. Net zoals een goed boek. Wanneer wij met onze nieuwe plannen naar buiten komen, zul je dat beslist merken. Bisous, lieve lezers.”
Lees meer op de website van Das Magazin.