Recensie ‘Aan doodgaan dachten we niet’ – Gerda Blees

Aan doodgaan dachten we niet – Gerda Blees

Recensie door Marjet Maks

In het voorwoord van Aan doodgaan dachten we niet van Gerda Blees staat dat dit debuut een wereld schildert waarin mensen tot het uiterste gaan om de werkelijkheid naar hun hand te zetten. Als de dood de werkelijkheid is, dan ja. Ik zie er eerder in dat de personages vluchten in de dood. De dood uitkomst; een uitweg voor moeizame levens en hoe verontrustend is dat niet.

Sommige verhalen las ik met een vuist om mijn hart zoals Blauw blauw. Een moeder legt haar huilende baby even in de diepvries omdat de postbode aanbelt.
Of het weergaloze verhaal Zomerkroos, waarin een autistisch jongetje volledig opgaat in zijn pingpong bal om de deuk eruit te krijgen. Kleine mis is een schrijnend verhaal over een meisje met anorexia, dat de sterren van de hemel zingt en verliefd is op haar zangleraar. Op reis is weergaloos geschreven vanuit het perspectief van een gehandicapte moeder die volledig afhankelijk moet toezien hoe ze wordt behandeld door haar dochter.
In het Regen en geen regen, wordt de titel van de bundel ‘aan doodgaan dachten we niet’ een paar keer verwoord. Ongelooflijk knap wordt een bespiegeling gegeven van een relatie tussen twee mensen waarin afhankelijkheid, verschil in opvatting, verveling en ongemak aan bod komen in een lange zin!

Schrijnend, verontrustend, misschien uiteindelijk berustend zijn deze verhalen. Hoewel niet allemaal even goed. De dood wordt er soms bijgesleept wat de verrassing ondermijnt. Echter, de gedetailleerde observaties en scherpe beeldtaal zijn treffend. Wat deze bundel een heel sterk debuut maakt.

5 februari 2018
Marjet Maks


Over deze bundel:

Gerda Blees  ‘ Aan doodgaan dachten we niet’
Een jongetje springt in de gracht om zijn pingpongbal te redden. Een mislukte kunstenares staat op het dak van een verzorgingsflat en herbeleeft een bijna dodelijk ongeluk. Een jonge man gaat dwars over een spoorlijn liggen om erachter te komen of hij nog wil leven.
Met vaste hand schildert Gerda Blees in dit debuut een wereld waarin mensen tot het uiterste gaan om de werkelijkheid naar hun hand te zetten. De tien verhalen in ‘Aan doodgaan dachten we niet’ bevatten zulke verbluffende, beeldende en ritmische zinnen dat ze het zouden verdienen om te worden ingelijst.
Quotes
‘Gerda Blees kiest de juiste details, ze doorziet de menselijke komedie en met liefde begeleidt ze haar personages naar hun veelal noodlottig einde, zo liefdevol dat de lezer zich wel met dat noodlot moet verzoenen.’
Arnon Grunberg

‘Ingetogen maar smeulende verhalen […]. Veelbelovend, deze jonge schrijfster.’
Trouw

‘Als lezer móét je wel kijken, je ziet het gebeuren. Met pakkende beelden weet Gerda Blees een sfeer uitstekend
neer te zetten. Een bijzondere stiliste.’
Jury Nieuw Proza Prijs Venlo

Prijs: € 18,50
ca. 160 pagina’s
ISBN: 978 90 5759 831 9