Recensie- Schaduwreis

Recensie van de verhalenbundel ‘Schaduwreis’

Prima bagage

*** (drie sterren)

Door Remko Meddeler

Lang geleden las ik Dan Browns Bernini Mysterie. Robert Langdon zat net als ik in een vliegtuig naar Rome, op weg naar avontuur en ontdekking. Dat maakte het boek én de reis extra bijzonder, omdat ik dat waarover ik las in de dagen erna in het echt kon zien en beleven. Het zette de non voor fictie, zeg maar. Precies dat is wat uitgeverij Bagage beoogt; het nog leuker maken van een reis door boeken uit te geven die zich afspelen in landen of regio’s waar je naartoe gaat, bent of was. De verhalenbundel Schaduwreis doet maar liefst 13 landen aan, met 13 verhalen van 13 auteurs.

Schaduwreis is een koepelroman. In elk verhaal komt de knappe, blonde Nadine Berg voor. Zij vond na de dood van haar moeder een doos met ansichtkaarten van haar blijkbaar reislustige vader, die ze nooit gekend heeft. Nadine reist hem na om te ontdekken wie hij was. En of hij er nog is. Ze logeert graag ‘bij de mensen thuis’, op een logeerkamertje of desnoods op de bank, en stapt zo op onbekend terrein in levens van hen die net als wij worstelen met van alles. Telkens verandert er iets door de komst van Nadine, met soms dramatische gevolgen.

Het is prettig om Nadine te volgen op haar reis door Europa, al is het jammer dat ze in enkele verhalen slechts een bijrol speelt. Elk verhaal bevat een mooi nieuw avontuur, maar het was nog mooier geweest als er ook telkens een tipje van vaders sluier was opgetild. De kwaliteit van de auteurs is wisselend, maar niemand zakt door het ijs. Het is soms net die ene uitdrukking (de ‘ternauwernood niet exploderende erectie’ in het Overijssel van Iris Boter), dat overdramatische (de Schotse ‘demonstratiehel’ van Marjan Brouwers) of het toevallige (de plots opduikende Ierse personages van Ineke Kraijo) dat even de wenkbrauwen doet fronsen. En tja, dat Nadine door haar Hollandse frisheid menig mannenhoofd op hol brengt… beetje cliché. Het beste verhaal is dat van Svea Ersson, dat zich rondom Magnus in Zweden afspeelt. Precies genoeg drama, fijn veel Nadine en o-zit-dat-zo-met-die-vader!

Een kort verhaal schrijven is moeilijk, zeker als ze gekoepeld worden en er in de verhalen dus enige continuïteit moet zitten. De 13 auteurs zijn er met uitgeverij Bagage in geslaagd iets moois te maken dat prima in elke koffer en rugtas past. Ik wens u een extra bijzondere vakantie toe.


Flaptekst
Na het overlijden van haar moeder vindt Nadine een doos met ansichtkaarten uit dertien verschillende landen. De afzender ervan is Chris, haar vader, die ze nooit heeft gekend. Nadine gaat in zijn spoor op reis, in de hoop meer over hem te weten te komen. Zonder dat ze zich ervan bewust is, maakt ze iets los in de levens van de mensen bij wie ze onderweg verblijft. Maar vindt ze zelf de antwoorden die ze zoekt?
Dertien ansichtkaarten, dertien landen. Dertien auteurs schreven samen deze unieke koepelroman. Elk verhaal hierin staat op zichzelf en tegelijkertijd volg je als lezer de ontwikkeling van Nadine als passante. Een bijzondere leeservaring!
‘Schaduwreis’ speelt zich af in de volgende gebieden en landen:
Overijssel, Schotland, Engeland, Ierland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en IJsland.

Auteurs:

Iris Boter
Marjan Brouwers
Jeanine Erades
Svea Ersson
Helga van Kooten
Ineke Kraijo
Petra Kruijt
Marjet Maks
Bianca Nederlof
Micha Meinderts
Marleen Schmitz
Cora de Vos
Mieke van Wieringen