Recent verschenen: ‘Het dorp’ van Lisette van de Heg

‘Het dorp’ is een bundel voor lezers die houden van verhalen met een diepere betekenis. De tien vertellingen zijn geïnspireerd op bekende bijbelverhalen en geven er een nieuwe kijk op. In de prachtige tekeningen van Wilmer van Essen zijn verrassend veel elementen uit de verhalen terug te vinden.
Lisette van de Heg borduurt met ‘Het dorp’ verder op het verhaal van De kunstenaar. In het dorp van de kunstenaar gebeurt van alles: de dorpelingen bouwen een toren, de boer graaft een heel diep gat en de vrouw van de bakker is verdrietig omdat haar man geen aandacht voor haar heeft.
Het dorp is een prachtige verhalenbundel voor volwassenen. De verhalen die erin staan, zijn welbekende bijbelverhalen in een nieuw jasje. De verhalen die de lezer kan herkennen zijn: het scheppingsverhaal, de toren van Babel, de zondvloed, Jozef, de uittocht uit Egypte, Jona, het kerstverhaal, de overspelige vrouw, een verbeelding van het vers ‘ik had honger en jullie gaven mij te eten’, en het verhaal van de nieuwe aarde.

Recensie NBD Biblion:
In een heel gewoon dorp met allerlei gewone dorpsbewoners komt een kunstenaar wonen. Hij brengt met zijn muziek en draaimolen veel vreugde in het hele dorp. Maar als de slager ongehoorzaam is, verdwijnt de muziek. Wanneer de kunstenaar aan een boer vraagt om een diep gat te graven, is de boer de enige die luistert. En zo klinkt het in elk verhaal: als de mensen luisteren naar de woorden van de kunstenaar, wordt hun leven onvoorstelbaar mooier en rijker. De auteur (1983) vertelt de aloude verhalen van het paradijs, Noach, Israël in Egypte en zeven andere in een nieuw jasje. De kunstenaar verwijst naar God, die alles nieuw wil maken. De dorpsbewoners zijn de mensen van toen, maar ook van nu. De schrijfster laat de lezers reflecteren op de relatie tussen God en de mensen. Een eigentijds, kunstzinnig boek, met verfijnde potloodillustraties die de verhalen op een bijzondere manier verbeelden. Vooral voor de lezers met kennis van de Bijbel zijn deze verhalen een bron van herkenning. Maar iedere lezer zal geboeid zijn door de rake woorden, die het wezen van het bestaan beschrijven. Met een ruime bladspiegel en grote letters. (J.W. Hakvoort)
Auteur: Lisette van de Heg
Uitgever: Plateau
ISBNL 9789058041340
maart 2018 Hardcover
160 pagina’s