Bert van der Kolk winnaar Vaders Voor Lezen verhalenwedstrijd

Bert van der Kolk uit Brunssum is de winnaar van de Vaders Voor Lezen verhalenwedstrijd. Kinderboekenschrijver Jacques Vriens heeft zijn verhaal gekozen uit alle inzendingen en zal dit verhaal bewerken tot een uniek voorleesverhaal. Om de zelfverzonnen verhalen die vaders bedenken te vieren, organiseerde de Leescoalitie dit jaar voor het eerst deze bijzondere verhalenwedstrijd. Vanaf 11 september t/m 30 oktober konden alle vaders in Nederland hun verzonnen verhaal insturen.
Jacques Vriens over ‘De kusjessnoek’ van Bert van der Kolk: ‘Bert bedacht een origineel, evenwichtig en toegankelijk verhaal, dat veel kinderen (en hun vaders) zullen kunnen waarderen.’

’t Heerlijk Voorleesavondje
Het Vaders Voor Lezen elftal, bestaande uit Bram van der Vlugt, Job Cohen, Ronald Giphart, Beau Van Erven Dorens, Leo Blokhuis, Eric Corton, Jeffrey Spalburg, Dennis van der Geest, Thomas Berge, Ruben Nicolai en Bastiaan Ragas, roept (groot)vaders massaal op om vanavond mee te doen aan ’t Heerlijk Voorleesavondje. Tijdens ’t Heerlijk Voorleesavondje lezen zo veel mogelijk vaders in Nederland hun kind minimaal 15 minuten voor om zo te ervaren hoe leuk dat is.

Vaderweek
’t Heerlijk Voorleesavondje wordt gehouden in het kader van de Vaderweek die plaatsvindt van 16 t/m 22 november. De boekhandel geeft in de Vaderweek geheel in de sinterklaassfeer een cadeautje weg: het Schoenboekje. Dit cadeautje bevat een prachtig voorleesverhaal van Jan Paul Schutten waarmee niet alleen vaders maar óók hun kinderen worden verblijd.

Vaders Voor Lezen
De Vaderweek is onderdeel van de campagne Vaders Voor Lezen, waarmee de Leescoalitie (groot)vaders wil stimuleren meer (voor) te lezen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Vaders lezen verhoudingsgewijs dus het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld een groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen.
De campagne Vaders Voor Lezen wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt georganiseerd door de Leescoalitie.