Eerder verschenen: ‘Wilde verhalen’ van Lucy Cooke

Eerder verschenen: ‘Wilde verhalen’ van Lucy Cooke
De ware aard van onbegrepen beesten

Over dieren zijn door de eeuwen heen de raarste verhalen de wereld in geslingerd, door invloedrijke denkers van Aristoteles tot Walt Disney. Als het op het werkelijk doorgronden van dieren aankomt, hebben we nog een lange weg te gaan. Want op die virals van spelende babypanda’s of hand in hand lopende pinguïns projecteren we al snel onze eigen hogere waarden – onschuld, liefde, gemeenschapszin! Maar niets menselijks is dieren vreemd. En zo blijken elanden nogal alcoholistisch aangelegd en die kleffe pinguïns notoire schuinsmarcheerders te zijn.
Lucy Cooke ontrafelt talloze hardnekkige misverstanden over dieren, en laat zien hoe de verhalen die we bedenken meer over ons zeggen dan over de beesten in kwestie. Fascinerend, verbluffend, en buitengewoon hilarisch!

Recensie NBD Biblion:
De waarheid in oude dierenbeschrijvingen (bestiaria) is vaak ver te zoeken. Deels veroorzaakt door onvoldoende kennis, of verkeerde waarnemingen en conclusies daaruit. Toen beschreven vanuit de superioriteit van de mens, met arrogantie en misplaatste autoriteit en soms moraliteit. En dat wordt duidelijk bij de dertien diersoorten die hier de revue passeren (van paling tot vleermuis, ooievaar en chimpansee). Er wordt door de auteur en zoöloog, vaak vanuit eigen onderzoek en waarnemingen, recht gedaan aan het onterecht negatieve imago van deze dieren. Ondersteund door uitgebreide literatuurgegevens en contacten met wetenschappers. De tekst, steeds vanuit verleden naar heden geeft veel informatie. Maar op een manier die het lezen uitermate boeiend en plezierig maakt. Met vaak in bijzinnen toegespitste humor, die een glimlach oproept. Bevat diverse illustraties afkomstig uit oude publicaties. En dat alles om te laten zien hoe de dieren werkelijk zijn. De ware aard komt uitstekend naar voren. Je zou een gier zelfs – naast nuttig – bijna sympathiek gaan vinden! Onbegrepen dieren komen tot leven. Wie een beetje nieuwsgierig is, wil dit boek lezen. Gemakkelijk te lezen, interessant en aanbevolen. Met foto’s en afbeeldingen in zwart-wit, noten en bibliografie. (Drs. Jan Beelen)

Auteur: Lucy Cooke
Uitgever: de Geus
ISBN:9789044540659
oktober 2018
Hardcover 416 pagina’s