Eerder verschenen: ‘Bezit’ van Lionel Shriver

Samenvatting:
In “Bezit’ van Lionel Shriver maakt een vrouw een zeer persoonlijk huwelijkscadeau voor haar beste vriend – om vervolgens te ontdekken dat diens jaloerse verloofde haar uit hun leven wil bannen. Een man van middelbare leeftijd die onder het juk van zijn vader leeft, komt erachter dat de veiligheidscontrole op het vliegveld niet de beste plek is om eindelijk eens op je strepen te gaan staan. De ooit hartstochtelijke relatie van een artistiek stel uit Brooklyn wordt verwoest door hun aankoop van een bouwvallig huis.
Worden eigendomsverhoudingen de grote politieke en maatschappelijke kwestie van de eenentwintigste eeuw? Bestsellerauteur Shrivers track record als haarscherpe, visionaire schrijver doet vermoeden van wel.

Recensie NBD Biblion:
De titel verwijst niet alleen naar het huizenbezit dat in veel verhalen een rol speelt, maar ook naar de soms verstikkende band tussen mensen. In de eerste, al eerder gepubliceerde, novelle “De staande kroonluchter’ probeert een vrouw een wig te drijven tussen twee pasgehuwden door middel van haar zelfgemaakte cadeau. In “De zelfzaaiende esdoorn’ gaat een weduwe de strijd aan met het onkruid in haar tuin en houdt daar een relatie met haar buurman aan over. “Huiselijk terrorisme’ gaat over een echtpaar dat vergeefse moeite doet hun zoon het huis uit te krijgen. De auteur (1957) weet in een paar zinnen een karakter te beschrijven en zelfs uit te diepen. De bijzondere intriges en de gesprekken tussen de karakters, gelardeerd met de nodige humor, maken deze bundel bijzonder aantrekkelijk. De schrijver werd vooral bekend met “We moeten het even over Kevin hebben’, maar schreef ook bestsellers als “Big Brother’ en “De Mandibles’. (C.J. Meijer)

Uitgever: Atlas Contact
Auteur: Lionel Shriver
ISBN: 9789025453039
augustus 2018
Paperback 448 pagina’s