Recent verschenen: ‘Momentopnamen’ van Claudio Magris

Recent verschenen: ‘Momentopnamen’ van Claudio Magris


Voor Momentopnamen stelt auteur en filosoof Claudio Magris een bloemlezing samen van korte persoonlijke schetsen – snapshots uit het leven. Aan bod komen uiteenlopende onderwerpen: groots en alledaags, universeel en persoonlijk, algemeen en politiek. Magris gaat in op de kleine, verborgen gebaren die een inkijkje geven in de menselijke ziel. Het resultaat is een menselijke komedie, een fresco van onze neurotische levens, waarin de auteur te allen tijden aanwezig is. Hij wil niet oordelen, hij wil ons niet vertellen wie we moeten zijn of hoe we moeten leven. Momentopnamen is een uitnodiging om in deze verwarrende tijden kritisch naar elkaar te kijken, en te zoeken naar begrip en ruimhartigheid.

Recensie NBD Biblion:
Claudio Magris (1939) schreef romans, toneelstukken, novellen en essays en is ook als politicus actief geweest. Hij ontving zowel in Italië als in het buitenland belangrijke prijzen. Een aantal van zijn werken is ook in het Nederlands vertaald. Zijn schrijverschap is er een van betrokkenheid bij Europa, diversiteit en solidariteit. ‘Momentopnamen’ is een vertaling van ‘Instantanee’ (2016), een bundel van beschouwende stukjes, die het midden houden tussen column en essay. Ze stammen uit de periode 1999-2015. Veel van de stukken hebben een aanleiding die te maken heeft met de stad of omgeving van Triëst, de geboorte- en woonplaats van de auteur. Het is een bijzonder, karakteristiek stukje Italië, dicht tegen Slovenië aan. De columns beginnen vaak met een observatie, die tot nadere overpeinzingen leidt, soms luchthartig, andere keren wat diepzinniger, meestal prettig leesbaar. Er is niet één overheersend thema dat de bundel karakteriseert (of het zou een vage nostalgie moeten zijn). Dat geeft het iets vrijblijvends, want waarom zijn uit 20 jaar schrijverschap juist deze stukken geselecteerd? Deze bundel is de eerste vertaling in het Nederlands van beschouwend proza van Magris. (Danny Habets)

Uitgever: De Bezige Bij
Auteur: Claudio Magris
Vertaald door Linda Pennings
Nederlands Druk: 1
ISBN: 9789403150000
april 2019
Hardcover 112 pagina’s