Kinderboekenweek officieel geopend op Daltonschool De Spaarndammerhout

Kinderboekenweek officieel geopend op Daltonschool De Spaarndammerhout

Voor het eerst werd de Kinderboekenweek, met alle Kinderboekenweekauteurs, Kinderen voor Kinderen en honderden kinderen van Daltonschool De Spaarndammerhout geopend. De aula van de school stond vol met honderden enthousiaste kinderen van groep 1 tot en met 8, verschillende auteurs gaven een workshop en iedereen danste mee op de nieuwste single Reis mee! van Kinderen voor Kinderen. Ook de kersverse winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel, Gideon Samson en Yvonne Jagtenberg, waren van de partij. Het was, naast de opening op De Spaarndammerhout, op heel veel basisscholen in Nederland één groot feest. Tijdens de Kinderboekenweek organiseren boekhandels, bibliotheken en scholen tal van uiteenlopende evenementen. De Kinderboekenweek sluit op 13 oktober af met de jaarlijkse NS Kinderboekenruil.

BoekenBoost
Vandaag werd officieel het eerste BoekenBoost-pakket overhandigd aan de Daltonschool De Spaarndammerhout. De BoekenBoost is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Dit nieuwe initiatief heeft als doel het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door te zorgen voor veel extra boeken in de klas. Kinderen in Nederland lezen steeds minder en hebben minder plezier in lezen. Een goede leesomgeving, zoals een rijk gevulde schoolbibliotheek, helpt leesachterstanden te verminderen. Op veel Nederlandse scholen staan vaak onvoldoende recente en inspirerende leesboeken. Door de BoekenBoost wordt de boekencollectie op zo’n vijfenzeventig zorgvuldig geselecteerde basisscholen door heel Nederland tijdens de Kinderboekenweek aangevuld met twintig kerntitels, dit gedurende drie jaar. Dit pakket bevat naast deze kerntitels ook ieder jaar het lespakket van de Kinderboekenweek.

Overhandiging BoekenBoost-pakket door CPNB directeur Eveline Aendekerk op schoolbibliotheek
Directeur Gerard Prenger van de Daltonschool De Spaarndammerhout over de Boekenboost: ‘De BoekenBoost is een fantastische aanvulling voor onze school. Kinderen, ouders en leerkrachten zijn er heel blij mee. Vijf jaar geleden startten we met de inrichting van de schoolbibliotheek. Ons doel: een rijk gevulde bibliotheek met boeken voor alle kinderen. Om ons doel te realiseren, moet er flink geïnvesteerd worden. Dat komt ook, doordat het aantal leerlingen sindsdien verdrievoudigd is. Door de BoekenBoost kunnen we nu de recentste, mooiste en beste boeken aan onze kinderen aanbieden, wie wil dat nou niet?!’

Gratis kinderboek van de boekhandel
Anna Woltz schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden, dat verschijnt in een oplage van 334.000 exemplaren. Het wordt vanaf vandaag, tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van € 10,- aan kinderboeken. Astronaut André Kuipers heeft samen met illustrator Natascha Stenvert het Prentenboek ‘André het astronautje op zoek naar Laika’ gemaakt, dat voor maar € 7,25 in de boekhandel te verkrijgen is en verschijnt in een oplage van 36.000 exemplaren.
In het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden denkt één van de personages dat haaientanden misschien wel geluk brengen. Alle kinderen in Nederland kunnen zelf tijdens de Kinderboekenweek in de boekhandel of bibliotheek op zoek naar het Kinderboekenweekgeschenk met handtekening van auteur Anna Woltz, met daaraan vastgemaakt een zakje met échte haaientanden. Op de website en op de sociale media van de Kinderboekenweek worden hints geplaatst die kinderen kunnen volgen.

NS Kinderboekenruil: zondag 13 oktober
De Kinderboekenweek wordt traditiegetrouw afgesloten met de NS Kinderboekenruil. In de stationshal van Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal staat tussen 10.00 en 16.00 uur ‘een pratende boekenkast’, vol met 2.000 ruilboeken. Kinderen kunnen in de tussentijd plaatsnemen in de Voorleescoupé voor bijzondere verhalen. Er wordt voorgelezen door o.a. Anna Woltz, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk, en illustrator van het Prentenboek Natascha Stenvert. Ook een aantal conducteurs, waaronder John Piqué en Romano Strang, lezen voor. Anna Woltz en Natascha Stenvert ruilen hun boek en sluiten de Kinderboekenweek hiermee symbolisch af op Utrecht Centraal. Alle door de kinderen geruilde boeken worden door NS gedoneerd aan Kinderzwerfboek. Meer informatie en het exacte programma is te vinden op www.ns.nl/kinderboekenweek.