Recent verschenen: ‘Berichten uit de Biotoop’ van Sabine van den Berg

‘Berichten uit de Biotoop’ van Sabine van den Berg
Wonen en werken in een van de grootste culturele broedplaatsen van Nederland

“De interviewer vroeg waar ik in Haren woonde. Hij trok zijn neus op bij het antwoord. “De Biotoop? Dat is toch dat alternatieve met ateliers? Kun je daar wonen?’
“Hij bekeek me ineens alsof ik een ander soort was,’ vertelde ik ’s avonds aan mijn man.
“Dat ben je ook,’ antwoordde hij. “Wij zijn anders.’
In 2015 verhuist Sabine van den Berg met haar gezin naar De Biotoop van Haren (Gn). In dit voormalige Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen wonen en werken meer dan driehonderd mensen. Berichten uit De Biotoop geeft een inkijkje bij een van de grootste broedplaatsen van Nederland. In tweeënzestig verhalen en tekeningen komt een wonderlijke, onalledaagse stoet bewoners voorbij – kunstenaars, een conducteur, een boer, een wandelcoach – die kleur geven aan het dagelijks leven in De Biotoop.
Sabine van den Berg (1969) publiceerde eerder de romans De naam van mijn vader, De lachende derde, Wissel, Dingen die niet mogen en Zien Horen Zwijgen. Met die laatste trilogie werd ze in 2018 genomineerd voor het Beste Groninger Boek. Sabine doceert proza aan de Schrijversvakschool in Groningen. Bij uitgeverij Oevers verscheen begin 2019 de bundel Nestvlinders, haar dicht- en tekendebuut.

Recensie NBD Biblion:
Schrijfster en docente Sabine van den Berg woont met haar gezin in de (tijdelijke) grote woon- en culturele gemeenschap De Biotoop in Haren. De leden daarvan hebben onderdak gevonden in het voormalige Biologische Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Van den Berg schrijft korte stukjes over haar belevenissen in de gemeenschap en haar ontmoetingen met de vaak eigenzinnige en kleurrijke medebewoners. Dat zijn bijvoorbeeld de Viking (de beheerder en haar buurman), de gangsters (toezichthouders van de gangen), buurman Riemer (systeembeheerder), Jaap (slakkenkenner) en anderen. De auteur maakt onder meer een kindervakantieweek mee, bezoekt een stampotparty, ondergaat een cranio sacrale massage en woont een voorstelling van een verhalenverteller bij. Haar columns, die eerder verschenen in Het Harener Weekblad en op het blog van Lebowski Publishers, hebben een blijmoedige en positieve toon en zijn geschreven met een open mind. De 61 korte stukjes zijn tussen oktober 2016 en oktober 2019 samengesteld. De 62 tekeningen in het boek zijn eveneens van de hand van de schrijfster. (E. Pelzers)


Auteur: Sabine van den Berg
Uitgever: Vrije Uitgevers, de
ISBN: 9789492068347
Druk 1: november 2019
214 pagina’s