Eerder verschenen: ‘Schaduwliefde’ van Bob van Laerhoven

 

Eerder verschenen: ‘Schaduwliefde’ van Bob van Laerhoven

Waarom kunnen mensen zo wreed tegen elkaar zijn? In zijn zoektocht naar antwoorden concentreert Bob Van Laerhoven zich op individuen, maar op de achtergrond schemeren ideologieën, religies en politieke structuren door.
Op confronterende wijze neemt de auteur ons in tien verhalen mee naar verschillende landen en tijdperken, met als rode draad de destructieve gevolgen van onze hartstochten: van het hedendaagse Syrië tot Algerije in de jaren vijftig, van de burgeroorlog in Liberia in de jaren negentig tot de opstand in Belgisch Congo in de jaren zestig.
De tien verhalen belichten de schaduwkant van de liefde die de brandstof vormt voor onze gewelddadigheid, innerlijke eenzaamheid en gulzige ego’s.

Recensie NBD Biblion:
Bob van Laerhoven (1953) is onder andere bekend van “De schaduw van de Mol’ (2014). In de tiendelige verhalenbundel “Schaduwliefde’ staat de schaduwkant van de liefde centraal. Zo wordt in “Schaakmat in Chimbote’ een geluidsman voor een misdaad gebruikt door zijn vlam Marina en gaat het om broederliefde in “Ghost killers’, dat zich afspeelt tijdens de oorlog in Syrië. Van Laerhoven beschrijft in “Schaakmat in Chimbote’ de gedachten van een zwijmelende geluidsman in Peru die wacht op zijn vlam, terwijl in “Ghost killers’ extreem geweld voorkomt. Deze (ogenschijnlijke) tegenstellingen tussen de verhalen én in de verhalen maken dit werk erg sterk. De wreedheden van de liefde worden realistisch maar duidelijk weergegeven. Wel kunnen sommige passages als onnodig expliciet worden ervaren wat betreft geweld of seks. Van Laerhoven maakt dan van de lezer een figurant of bondgenoot tegen wil en dank. (Pim de Greef)

Auteur: Bob Van Laerhoven
Uitgever: Houtekiet
Nederlands Paperback
ISBN: 9789089247742
Druk 1: oktober 2019
288 pagina’s