Nieuw: “Flinterdun’ van Linda de Roos

Nieuw: “Flinterdun’ van Linda de Roos

indrukwekkende ervaringen op de intensive care

2e herziene druk, inclusief coronaverhalen.
Amir maakt een kusbeweging met zijn lippen naar zijn vrouw en zoon, terwijl de beademingsbuis daar nog tussen zit. Hoeveel angst kan een mens verstouwen, vraag ik me af. Maar aan liefde nooit teveel.
Linda de Roos neemt in ‘Flinterdun’ de lezer mee naar de plek in het ziekenhuis waar de kwetsbare scheidslijn tussen leven en dood prominent aanwezig is: de afdeling intensive care. In de korte verhalen draait het om het onvoorstelbare, het beangstigende en het schrijnende van wat patiënten en hun naasten daar ervaren. Maar ook schijnt er een licht op de mooie kanten als verbinding, blijdschap en liefde.
Flinterdun is een verzameling ontroerende en waargebeurde verhalen, beschreven met humor, respect en liefde voor de patiënt en het vak als ic-verpleegkundige. Herkenbaar voor een ieder die met het werk op de ic te maken heeft gehad: de patiënt en zijn naasten, artsen en verpleegkundigen. En ook al voel je geen affiniteit met de ic, dan nog zullen de verhalen je raken en jouw blik op het leven verruimen.

Linda de Roos is als zoz’er werkzaam in de functie van ic-verpleegkundige in veel Nederlandse ziekenhuizen. Haar werk op de ic, dat ze met veel plezier en toewijding doet, heeft haar gevormd als mens. In haar boeken, alsook in haar artikelen en columns voor diverse tijdschriften, schemeren haar filosofische en onderzoekende aard door. Al eerder verscheen haar roman Achter de deur ben jij, die met groot enthousiasme is ontvangen.