Hebban organiseert de Harland Awards schrijfwedstrijd -4 oktober

De grootste Nederlandstalige schrijfwedstrijd voor fantasy, sciencefiction, horror en aanverwante speculatieve genres krijgt een nieuw thuis bij de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen! Voor de deelnemers een kans om zich aan nog meer lezers te presenteren en voor de Hebbannisten een kans om met nieuw talent (en misschien ook een nieuw genre) kennis te maken.

Hebban organiseert sinds een paar jaar regelmatig thematische schrijfwedstrijden. Die werden steeds populairder, onder andere door de duizenden keren gedownloade ebooks van de winnende verhalen. De Stichting Fantastisch Genre was op zoek naar een nieuwe organisatie voor de Harland Awards en een sterk platform om de schrijfwedstrijd bij het grote publiek zichtbaar te maken. Die twee ontwikkelingen zijn nu gecombineerd in de Harland Awards op Hebban!

Al sinds 1976 wordt de Harland Awards – onder verschillende namen, zoals de King Kong Award, de Millenniumprijs en de Paul Harland Prijs – georganiseerd. De schrijfwedstrijd richt zich op korte verhalen (tot 7.500 woorden) in de speculatieve genres, zoals fantasy, sciencefiction, horror, magisch realisme en alles wat daar tussen, onder, achter en omheen ligt.

Voor de schrijvers –

Het speculatieve genre is enorm breed en gevarieerd. Zorg er voor dat je een goed beeld hebt van wat al bestaat, welke clichés en valkuilen je moet vermijden en schrijf dan je allerbeste verhaal. Of twee. Het is toegestaan om samen met anderen je verhaal te schrijven. De Harland Awards is een gejureerde schrijfwedstrijd met feedback voor de deelnemers, een geldprijs en eeuwige roem voor de winnaar. Als bonus worden de vijf beste verhalen in een Hebban ebook gepubliceerd (kans op duizenden lezers!) en de auteurs in een artikel gepromoot richting meer dan 195.000 Hebbanleden. Inzenden kan vanaf 1 september (en tót 4 oktober) en dan vind je alle details en de werkwijze nog eens genoemd in het inzendartikel.

Voor de lezers – een gratis epub

Je kunt je alvast verheugen op een ebook met vijf fantastische, speculatieve verhalen tijdens de Adventskalender 2020. Maar ook nu al hebben we een mooi ebook voor je, met daarin 7 winnende verhalen van vorige edities. Je kunt hem hier downloaden om een idee te krijgen wat Nederlandstalige speculatieve fictie zoal vermag. Download je gratis ebook hier

De jurering – juryleden gezocht

De jurering gaat volgens de methode die op Hebban standaard gebruikt wordt voor schrijfwedstrijden en verschillende boekenprijzen. De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het fantastische genre, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Wil je ook voorselecteur worden? Geef je dan op via het inschrijfformulier onderaan dit artikel. Tip: laat in je Hebbanprofiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we goed kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen deze genres.

De tien hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert. De eindjury zal bestaan uit experts en bekende namen uit het fantastische genre en wordt op 1 september bekendgemaakt, gelijk met de opening van de inzendperiode.

Meedoen?

Een verhaal van 7.500 woorden (maximaal, korter mag zeker ook) schrijf je niet zomaar, vandaar dat Hebban de schrijfwedstrijd nu alvast aankondigt. Je hebt bijna vier maanden om jouw fantastische verhaal te schrijven en te perfectioneren. Hier op Hebban staan de algemene voorwaarden.