Nieuw: ‘ Tieners achter tralies’ Echte verhalen over jongeren in de misdaad

Nieuw: ‘ Tieners achter tralies’ Echte verhalen over jongeren in de misdaad


Wat is goed en wat is fout? Hoe worden jongeren crimineel? En hoe kom je weer uit de criminaliteit als je daar eenmaal in zit? Politie, justitie en het strafrecht: we hebben er allemaal mee te maken, maar hoe zit het eigenlijk? Hoe proberen de politie, de officieren van justitie en de rechters de samenleving veilig en rechtvaardig te houden én eerlijk op te treden tegen degenen die zich niet aan de regels houden?
Voor de Amsterdamse krant Het Parool schreven Maarten van Dun en Paul Vugts samen vele artikelen over misdaad, criminelen en rechtszaken. Over de strijd van politie en het Openbaar Ministerie tegen de onderwereld. Op verzoek van de Mr Eva Meillo stichting en het Openbaar Ministerie bewerkten ze een serie artikelen tot het boek Tieners achter tralies voor leerlingen van de bovenbouw van de middelbare school en dat toegepast kan worden bij het maatschappijleer onderwijs. Zo geven zij in begrijpelijke taal en met prachtige tekeningen van Aloys Oosterwijk een zo goed mogelijk beeld van verschillende soorten criminaliteit waarbij jongeren betrokken zijn en de bestrijding daarvan.
De verhalen in dit boek zijn allemaal echt gebeurd, nog maar kort geleden. Alle verhalen spelen ze zich af tussen 2016 en nu en sommige rechtszaken die ze bespreken zijn nog steeds gaande. De verhalen in dit boek spelen zich allemaal af in Amsterdam, een internationale stad met inwoners van over de hele wereld. Dat zie je terug aan de namen en de verhalen in dit boek. Toch is het niet zo dat wat je in dit boek leest alleen in Amsterdam gebeurt. Dit soort criminaliteit bestaat in heel Nederland.
De verhalen in dit boek zijn soms schokkend. Ze gaan over nare gebeurtenissen, met soms heel grote gevolgen. Tegelijk gaat het boek over de rechten en plichten die ieder mens in Nederland heeft. Het recht op een eerlijk proces bijvoorbeeld of het recht dat je niet zomaar mag worden afgeluisterd.
De Mr Eva Meillo stichting en het Openbaar Ministerie zijn betrokken geweest bij.de doelstellingen van het boek, maar inhoudelijk is en blijft het echter een journalistiek product waarvan Maarten en Paul de auteurs zijn.

Auteur: Maarten van Dun, Paul Vugts
Uitgever: Abc Distributie
Nederlands Paperback
ISBN:9789090334165
Druk 1: augustus 2020
64 pagina’s