Winnaars NPO Schrijfwedstrijd op Radio 4

Mirthe van Doornik uit Amsterdam heeft de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd gewonnen. Haar verhaal Sterren boven München is door de vakjury als beste verkozen uit een shortlist van vijf winnende verhalen. De uitreiking vond plaats tijdens de live-uitzending van het Groot Nationaal Boekenweekontbijt op NPO Radio 4.

De jury, bestaande uit schrijfster Nelleke Noordervliet, schrijfster en columniste Simone van Saarloos, uitgever/neerlandicus en voorzitter Paul Abels, redacteur De Gids Dirk Vis en schrijver/columnist Henk van Straten, was unaniem in zijn oordeel. Van Doornik wint een (online)publicatie van haar verhaal in literair tijdschrift De Gids en toegang tot het Boekenbal.
De opdracht van de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd was een verhaal te schrijven bij het Boekenweekthema Duitsland – Was ich noch zu sagen hätte. Uit de ruim 1.300 inzendingen zijn vijf winnende verhalen gekozen, waar NPO Radio 4 en NPO 2 gedurende de Boekenweek nog ruim aandacht aan besteden. Op NPO Radio 4 zijn dagelijks om 11.15 uur, in het programma De Klassieken (AVROTROS), de verklankte audio stories van de vijf winnende verhalen te horen. De auteurs, elke dag een ander, zijn ‘s avonds terug te zien in het tv-programma Iedereen schrijft (VPRO) op NPO 2.

De volgorde van de afleveringen op zowel NPO Radio 4 als NPO 2 is als volgt:
Maandag 14 maart: Sterren boven München van Mirthe van Doornik (1982) – gelezen door Maud Vanhauwaert;
Dinsdag 15 maart: U-so-weiter van Max Berghege (1990) – gelezen door Nasrdin Dchar;
Woensdag 16 maart: Twee literatuurliefhebbers in een getto van Mehmet Dogan (1980) – gelezen door Renate Dorresteijn;
Donderdag 17 maart: Zonder kleren van Wouter van Acker (1989) – gelezen door Jeroen Krabbé;
Vrijdag 18 maart: Prüm van Jan Bosma (1992) – gelezen door Gaite Jansen.

Bron: NPO/Broadcast Magazine