Verhalenbundel: ‘Oorlog in Oldenzaal’

Verhalenbundel ‘Oorlog in Oldenzaal’

De Tweede Wereldoorlog liet ook op Oldenzaal een onuitwisbare indruk achter. Er zijn talloze verhalen bekend, vaak zwaar en verdrietig, soms ontroerend of zelfs licht van toon. Het unieke hardcover boek Oorlog in Oldenzaal bundelt deze verhalen. De bijzondere uitgave verschijnt op 1 mei 2021.

Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid werd in 2020 het magazine Oorlogskind in Oldenzaal huis-aan-huis verspreid. Het magazine bevat het fictieve verhaal van oorlogskind Gerrit, vele feiten en 5 waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog in en om Oldenzaal. Er was echter zo veel meer te vertellen dat de makers besloten de inhoud van het magazine aan te vullen tot 16 waargebeurde verhalen en deze met nieuw beeldmateriaal te bundelen in het fraai vormgegeven hardcover boek Oorlog in Oldenzaal. Enkele verhalen zijn bekend, vele zijn nieuw en allen kwamen nog niet eerder op deze wijze samen.

Onbekend was bijvoorbeeld het bestaan van de quarantainedienst die al in 1944 in de meubelfabriek van Ankoné aan de Ootmarsumsestraat onder moeilijke omstandigheden haar werk deed. Ook het dagboek van Ton
Stappers, tekenleraar aan het Carmellyceum, uit 1941 is niet eerder gepubliceerd. Met daarnaast de bijzondere verhalen van Herman van der Toorn, Leo Muller, Henk Majoor, ‘Schöne Hanna’ en vele anderen, verschijnt een uniek document dat laat zien dat vrijheid een werkwoord is en wat de gevolgen zijn als we ervan worden beroofd.

Oorlog in Oldenzaal verschijnt in een oplage van 500 stuks. Het boek kost €15 en is tot en met 30 april te bestellen via voorinschrijving: www.gbvdm.nl/oorlog-in-oldenzaal. Wie via deze voorinschrijving een exemplaar bestelt, kan deze op 1 mei tussen 10.00 en 14.00 uur coronaproof ophalen tijdens een drive- thru voor de locatie Potskampstraat van het Twents Carmel College in Oldenzaal. Thuis laten bezorgen kan natuurlijk ook. Vanaf 1 mei geldt de reguliere prijs van €17,95.

ISBN/EAN: 9789490286248
Uitgever: Geen Blad voor de Mond B.V.
Hoofdtitel: Oorlog in Oldenzaal
Ondertitel: Verhalen uit 1940-1945
84 pagina’s, met illustraties