Verhalenbundel: ‘Vonk’ van Barbara Van Ransbeeck

Verhalenbundel: ‘Vonk’ van Barbara Van Ransbeeck

Barbara Van Ransbeeck uit Gent is illustratrice en schrijfster van columns en kortverhalen. Op 5 juni brengt ze Vonk uit, haar eerste bundel met geïllustreerde magisch-realistische kortverhalen over liefhebben en de zoektocht naar jezelf.

Is ze er nog, de vonk?

De vonk, het vuur, de passie in hun hart en in hun relatie. De mannen en vrouwen in Vonk zijn allemaal op zoek. Naar zichzelf, in de gekste therapievormen en in zelfhulpboeken met vreemde mantra’s. Naar liefde en affectie. Ze gaan ver in het aftasten van hun grenzen. Waar eindig ik en begin jij? Is vrijen wel de meest intieme vorm om bij iemand te zijn? Wat als je écht in elkaar wil kruipen? En liefhebben is je kwetsbaar opstellen, maar zet je dan het best letterlijk meteen alle deuren naar je diepste geheimen open?

In de wereld waarin Vonk zich afspeelt, zijn gewone dingen ongewoon en ongewone dingen net doodnormaal. Wolken zijn te koop op de zwarte markt. Metaforen letterlijk te nemen. Parallelle universums een feit. Gevoelens worden visueel en tastbaar: melancholie krijgt een voornaam, spijt wordt een treinrit naar het verleden om heel je liefdesleven recht te trekken. Verlatingsangst blijkt een groot hoofd zonder benen, dat nergens naartoe kan.

De drie verschillende stijlen in de verhalen – drama, (tragi)komedie en romcom – zorgen ervoor dat je nooit weet wat er op je af zal komen, je weet enkel dat het een dolle rit wordt met rauwe en herkenbare wendingen.

Vonk gaat over liefhebben. Jezelf, je lichaam, je handen, je poes (uh-huh), je partner – ‘wie’ speelt geen rol, als het maar intens en doelbewust is. Het is een must-read voor iedereen die op een bepaald moment dacht dat er niemand was die hem begreep, dat hij nergens in het plaatje paste. Voor hen staat Vonk klaar en fluistert “Ik heb je lief”.

Vonk kost 25 euro en is te koop op 5 juni tijdens de apero book launch in café Chopinchopin in Gent (16u – 19u) en vanaf dinsdag 8 mei op haar website.