De grote Lowlands Schrijfwedstrijd – 18 mei

De grote Lowlands Schrijfwedstrijd – 18 mei

Ook dit jaar gaat Lowlands op zoek naar het beste schrijftalent van Nederland, in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en NRC.

Op 18, 19 en 20 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen A Campingflight to Lowlands Paradise plaats. Vandaag gaat de tiende (!) editie van De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd van start. In deze jaarlijkse schrijfcompetitie scout Lowlands samen met Nijgh & Van Ditmar en NRC nieuw literair talent.

Is schrijven jouw roeping en wil je kans maken op een prijzenpakket bestaande uit een publicatie via NRC, twee Lowlandstickets en een waardebon van 500 euro voor een workshop bij de Querido Academie? Stuur ons dan jouw beste verhaal. Een jubileum vraagt om een extra prijs, dus de winnaar ontvangt als kers op de taart een auteurscontract bij Nijgh & Van Ditmar!

Treed in de voetsporen van succesvolle deelnemers uit voorgaande edities, zoals Lize Spit, Leonieke Baerwaldt, Oscar Spaans en Gerda Blees. Een aantal winnaars van de afgelopen tien jaar zal op Lowlands 2023 wederom te zien zijn.

Naast eeuwige roem en kans op een doorbraak in de Nederlandse literatuur is dít de prijzenregen:

 • Twee tickets voor Lowlands 2023 voor de drie beste auteurs
 • Een publicatie van het beste verhaal via NRC
 • Een waardebon van 500 euro voor een workshop bij de Querido Academie, waar de auteur van het beste verhaal alle fijne kneepjes van het schrijversvak leert
 • Een optreden op Lowlands in de jubileumshow rond het tienjarig bestaan van de Schrijfwedstrijd
 • Een auteurscontract bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

De twintig beste inzendingen worden op de longlist geplaatst. De jury beoordeelt vervolgens welke drie verhalen een plek op de shortlist verdienen. De vakkundige jury bestaat dit jaar uit Renske Jonkman, auteur bij Nijgh & Van Ditmar en eerste winnaar van de Lowlands Schrijfwedstrijd, Willemijn Tilmans, acquirerend redacteur bij Nijgh & Van Ditmar, Olga Majeau, auteur bij Querido en docent, Ivo Victoria, auteur en literatuurprogrammeur Lowlands, Thomas de Veen, literair redacteur bij NRC en Miriam van Ommeren, directeur van SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam). De winnaar wordt tijdens Lowlands 2023 bekendgemaakt.

Alle inzendingen worden beoordeeld door een strenge doch rechtvaardige jury en moeten aan de volgende eisen voldoen:

 • Het verhaal is maximaal 1.500 woorden
 • Het verhaal is proza: geen songtekst, essay, kinderboek, strip of poëzie
 • Het verhaal is geschreven in het Nederlands
 • Het verhaal wordt aangeleverd in lettertype Times New Roman, puntgrootte 12, regelafstand 1,5
 • Het verhaal is niet eerder gepubliceerd als zelfstandige uitgave (met uitzondering van een eigen website of blog)
 • Per persoon mag maximaal één verhaal worden ingezonden

Het verhaal wordt ingezonden als Word-bestand (.docx), met de naam van de auteur en de titel van het verhaal in de bestandsnaam én dikgedrukt bovenaan in het document zelf

Waar wacht je nog op? Sla je slag en stuur vóór donderdag 18 mei jouw beste werk naar schrijfwedstrijd@lowlands.nl.

Bron: website Lowlands