Boekenweekgeschenk 2017 is van Herman Koch

De Boekenweek is het jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek rondom het literaire, Nederlandstalige boek. In 2017 wordt deze voor de 82ste keer gehouden. De Boekenweek 2017 vindt plaats van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april. Het thema van komende Boekenweek is Verboden vruchten.

Verboden vruchtenBW17_Makkelijkleven_HR
De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio); allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

Boekenweekgeschenk van Herman Koch
Herman Koch (1953) debuteerde als auteur met Red ons, Maria Montanelli (1989). Hierna verschenen onder meer Eten met Emma (2000), Odessa Star (2003) en Denken aan Bruce Kennedy (2005). In 2009 kwam Het diner uit, de roman waarmee Herman Koch de NS Publieksprijs won en wereldberoemd werd. De rechten van Het diner werden wereldwijd verkocht en de roman stond maandenlang in de CPNB Bestseller60 en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Wereldwijd werden er meer dan 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. Zijn meest recente roman is De greppel (november 2016) en wordt uitgegeven door Ambo | Anthos. Begin 2017 zal de Amerikaanse verfilming van Het diner, met Richard Gere in de hoofdrol, in première gaan. Voor de Boekenweek van 2017 heeft Herman Koch het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven geschreven.

Makkelijk leven, synopsis Boekenweekgeschenk
Tom Sanders is een gevierd schrijver van zelfhulpboeken. Van zijn bestellers Misdaad zonder grenzen en Makkelijk leven zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Tom leidt een uiterst comfortabel leven; hij is gelukkig getrouwd met Julia en heeft twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?

Makkelijk leven, het Boekenweekgeschenk van Herman Koch, laat prachtig zien hoe een man die met zijn levensinzichten zo succesvol is opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden. Het wordt tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken door de boekhandel cadeau gedaan.

Gratis met de trein op zondag 2 april
Traditiegetrouw kunnen reizigers op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein op de laatste zondag van de Boekenweek. Dit wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor van de Boekenweek: NS. Heel Nederland reist met het Boekenweekgeschenk gratis door Nederland. De Geschenkauteur Herman Koch ontmoet op deze dag lezers in de trein. Het Boekenweekgeschenk is geldig voor 1 persoon, in de 2de klas, in alle binnenlandse treinen van NS en NS International (m.u.v. Thalys). Ook is het geldig in treinen van Arriva, Connexxion, Breng, Syntus en Veolia. Kijk voor meer informatie op ns.nl/boekenweek

Tournee Herman Koch:
Zaterdag 25 maart
Scheltema                                          Amsterdam                      12.00-13.00 uur
Algemene Boekhandel                 Amersfoort                       15.00-16.00 uur
Bibliotheek Rozet                          Arnhem                              20.00-22.00 uur
Boekenfeest                                     Nijmegen                            22.45-23.30 uur

Zondag 26 maart
Bibliotheek Venlo                          Venlo                                   12.00-14.00 uur
Bibliotheek Roermond                Roermond                         15.00-17.00 uur
Passa Porta Festival                      Brussel (B)                        18.00 – 18.45 uur                      

Maandag 27 maart
De Koperen Tuin                            Goes                                     15.00-16.00 uur
De Drukkery                                     Middelburg                       19.30-21.30 uur

Dinsdag 28 maart
Broese                                                 Utrecht                                14.00-15.00 uur
Heinen                                     Den Bosch                          16.00-17.00 uur
Van Piere                                           Eindhoven                          20.00-22.00 uur

Woensdag 29 maart
OBA, Boekenweek Live               Amsterdam                       (alleen genodigden)
Linnaeus Boekhandel                   Amsterdam                       16.00-17.00 uur
Los                                                        Bussum                               20.00-22.00 uur

Donderdag 30 maart
Plukker                                               Schagen                              12.00-13.00 uur
Van de Velde                                    Leeuwarden                       15.00-16.00 uur
Boomker                                            Haren                                   17.00-18.00 uur
Groninger Forum                           Groningen                          20.00-22.00 uur

Vrijdag 31 maart
Van der Meer                                  Noordwijk                          13.00-14.00 uur
Van Stockum                                   Leiden                                  15.00-16.00 uur
V/h Van Gennep                            Rotterdam                         20.00-22.00 uur

Zaterdag 1 april
De Vries                                             Haarlem                              11.30-12.30 uur
Blokker                                              Heemstede                         13.00-14.00 uur
Paagman                                            Den Haag                            15.00-16.30 uur
Quist                                                    Bergen op Zoom              20.00-22.00 uur