20 maart is Wereldverteldag

Elk jaar op en rond 20 maart laten verhalenvertellers wereldwijd van zich horen tijdens Wereldverteldag. Dit jaar is ‘transformatie’ het centrale thema. Waargebeurde en persoonlijke verhalen, sagen en legenden, oude mythen of moderne broodje aap-verhalen, alles is mogelijk. Op tientallen plaatsen in Nederland vinden veelal gratis activiteiten plaats waarin vertellers passievol hun verhalen delen met het publiek.

Het face-to-face vertellen verdient maatschappelijke aandacht, omdat het mensen uit verschillende culturen en bevolkingsgroepen kan verbinden. Wanneer mensen hun verhaal vertellen mogen ze op aandacht en begrip rekenen. In een tijd van politieke verharding en het optrekken van muren, van nepnieuws en alternatieve feiten, van digitale pesterijen en ‘reaguurders’ zijn communicatieve kwaliteiten als luisteren en vertellen meer dan ooit van belang. Om de kwetsbaarheid van menselijke ontmoeting alle ruimte te geven.

Vertellers, zowel amateurs als professionals, hebben die communicatieve vaardigheden in huis en laten tijdens Wereldverteldag de kracht van hun verhalen en het plezier van het vertellen volop zien. Dat kan in scholen, zorgcentra of buurthuizen zijn, maar ook in azc’s, musea of op culturele podia. Zelfs in de publieke ruimte kun je zomaar een verteller tegenkomen: op straat, in een park of treinstation. Ze dagen uit tot luisteren én verder vertellen.

Wereldverteldag is een jaarlijks, wereldwijd evenement op de dag dat in het noordelijk halfrond de lente begint en in het zuidelijk halfrond de herfst. Over de hele wereld op verschillende tijden, in vele talen en in uiteenlopende stijlen laten vertellers hun verhalen horen. De afgelopen jaren organiseerde de Stichting Vertellen met haar werkgroep Wereldverteldag in Nederland minimaal veertig uiteenlopende vertelactiviteiten.

Meer informatie over lokale activiteiten www.wereldverteldag.nl