Recent verschenen: Dag van vuur

‘Dag van vuur’- verhalenbundel van Beppe Fenoglio
Zes verhalen over het dorpsleven in de jaren dertig in de Langhe, de streek waar Fenoglio geboren is. Van de man die het recht en een karabijn genadeloos in eigen hand neemt; van het meisje dat uitgehuwelijkt wordt en een krijsende baby krijgt maar liever nog een tijdje knikkert; van een priester met een onvermurwbare moeder die, zodra hij buiten haar bereik raakt, de brui aan het priesterschap geeft.
Quote uit het titelverhaal:
”Eind juni gaf Pietro Gallesio het woord aan zijn dubbelloops. Hij vermoordde zijn broer in de keuken, maakte op het erf zijn neef koud die op de knal kwam aangehold, zijn schoonzus stond op zijn lijst maar ze verscheen achter een traliehek met haar jongste kind op de arm en dus vuurde hij niet op haar maar stormde naar de pastorie van Gorzegno. De pastoor kwam net terug van een bezoek aan een stervende ergens aan de overkant van de Bormida, en Gallesio schoot hem op straat dood met een kogel in zijn slaap. Het werd de belangrijkste gebeurtenis voor de Abessijnse oorlog.”
Beppe Fenoglio – ‘Ik schrijf om talloze redenen maar zeker niet voor mijn plezier. Het kost me ontzettend veel moeite.’

Recensie NBD Biblion
Een zestal verhalen over het dorpsleven in de jaren dertig van de twintigste eeuw, in de Italiaanse streek de Langhe, ten noorden van Genua. Een portret van het leven op het Italiaanse platteland, de ongerepte natuur, de boeren, de dorpelingen, de alomtegenwoordige pastoor en zijn onbetwiste autoriteit. De mensen kennen elkaar allemaal en weten heel veel van elkaar. Een meisje van 13 wordt uitgehuwelijkt aan een jongen van 18; ze is een kind en weet van niets. Een jongeman hoort van zijn dorpsgenoten dat hij de zoon is van de pastoor en verdrinkt zichzelf. Een man heeft een belastingschuld, maar door zijn verzet tegen de autoriteiten wordt hij doodgeschoten. Er is een pastoor die, zodra hij onder de plak van zijn moeder uit is, zijn ambt neerlegt. Het is de wereld van zijn jeugd die de auteur (1922-1963) hier beschrijft in schilderachtige maar ook realistische taferelen, een verdwenen wereld die de lezer van nu alleen nog kan vervullen van nostalgie naar vroeger tijden. Postume uitgave uit 1963. De auteur schreef verhalenbundels en romans, waarvan enkele in het Nederlands werden vertaald, o.a. ‘De laatste dag’ (2015)* en ‘Een privékwestie’ (2012)**.

Auteur: Beppe Fenoglio
Uitgever: Serena Libri
167 pagina’s
ISBN: 9789076270944
Verschenen: mei 2017