In Elizabeth Strouts alom geprezen roman ‘Ik heet Lucy Barton’ roddelen Lucy en haar moeder in het ziekenhuis, bij wijze van toenaderingspoging, over de mensen uit hun dorp: de mooie meisjes Nicely, de aardige leraar maatschappijleer meneer Haley, het arme neefje Abel Blaine. De onsentimentele, diepmenselijke stem van Lucy kleurde hun herinneringen weemoedig en troostend tegelijk. In ‘Niets is onmogelijk’ resoneert deze stem opnieuw, een aantal jaren later, en komende mensen uit Lucy’s verleden nog een keer aan bod. Hele levens in al hun complexiteit worden voor heel even opgeroepen en met elkaar verbonden in negen indringende verhalen.
“Niets is onmogelijk’ is een cadeau aan elke lezer die zich wellicht afvroeg hoe het jaren later met Lucy Barton zou gaan. Maar het is ook een inkijkje in een fictief universum dat uniek is in de hedendaagse literatuur.
Recensie NBD Biblion
De structuur van deze sterke, ontroerende roman-in-samenhangende-verhalen voor een breed publiek van de Amerikaanse schrijfster (1956, Portland) herinnert sterk aan haar Pulitzer Prize winnende ‘Olive Kitteridge’ (2009; in 2014 sterk als HBO-serie verfilmd). Ook hier is het decor de wederwaardigheden van personen en families in een klein stadje en zijn de belangrijkste thema’s teleurstelling, kwetsbaarheid, verbondenheid, onverwachte troost en schaamte. Hier vooral schaamte over de gevolgen van een armoedige afkomst, een autobiografisch feit, dat ze aanstipte in eerder werk en verder uitspon in haar vorige roman ‘Ik heet Lucy Barton’*. Naast de samenhangende verhalen in deze mozaïekroman (waarin trauma’s een soms te grote rol spelen, waardoor het lijkt alsof iedereen in het stadje er last van heeft) is de meest opvallende de rode draad die ze hier van Lucy Barton verder spint, met als hoogtepunt het bezoek van de inmiddels bekende schrijfster Lucy na zeventien jaar aan haar broer en zus. Psychologisch genuanceerde verhalen die qua suggestiviteit lijken op het werk van Alice Munro.
Auteur: Elizabeth Strout
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
256 pagina’s
ISBN: 9789025450380
Veschenen: juni 2017