Recensie: Het laatste soepje

Ralf Kramp is een bekende Duitse krimi-schrijver uit de Eiffel. Hij wordt wel de meester van de zwarte humor genoemd die er in zijn bitterboze korte verhalen lustig op los moordt.
Het laatste soepje en andere verhalen is door Inge Boorsma uitstekend vertaald. De bundel is in 2017 gepubliceerd door uitgeverij Stortebeker in Waddinxveen, die zich lijkt te specialiseren in vertaalde verhalenbundels.
De verhalen in deze bundel zijn kort en krachtig en dankzij de verrassende twist op het einde prettig leesvoer voor het slapengaan, ondanks de hoogst criminele inslag, maakt de humoristische, lichtvoetige schrijfstijl veel goed.

In het openingsverhaal Het laatste soepje gaan twee stokoude dametjes uit eten in een duur restaurant, als er een vreemd smaakje aan de soep zit halen ze de kok erbij. Hij proeft en het verhaal is al ten einde, echter met een volledig onverwachte uitkomst.
De hoofdpersonen zijn vaak gemankeerde mensen die op het Duitse platteland (De Eifel) wonen. Tamelijk karikaturale personages die uit zijn op wraak of achter geld aanzitten. Mannen die hun eega’s willen vermoorden, maar niet weten hoe ze het lijk moeten wegwerken, zoals in Marika’s badkuip en het sfeervolle Het winkeltje. In Het laatste doek en Een buitengewone jaargang is jaloezie de drijfveer om te moorden.
Vaak is de twist gebaseerd op de slechterik die een koekje van eigen deeg krijgt, of die een kuil voor een ander heeft gegraven, maar er zelf invalt, zoals in het verhaal Vergeet-me-niet. In Vette pech in Damme springt uit de twist op het einde nog een aapje uit de mouw, waardoor het verhaal voor de hoofdpersoon toch goed eindigt, nu ja na negentien moorden.

Na zes verhalen snap je de truc, na alle dertien gelezen te hebben blijf je achter met het gevoel dat alle verhalen overgoten zijn met hetzelfde soepje. Diepgang en gelaagdheid bij de personages blijven uit. Desalniettemin zijn de verhalen van Ralf Kramp plezierig en luchtig leesvoer.

Marjet Maks 2017

Ralf Kramp (geb. 1963) is schrijver, uitgever en karikaturist. Hij is een meester van de zwarte humor, en in zijn romans en verhalen loopt alles anders dan de lezer verwacht. Zijn moordenaars gaan weinig professioneel te werk en halen zich de nodige problemen op de hals.
Samen met zijn vrouw Monika is de auteur eigenaar en beheerder van het Duitse walhalla van de misdaad­literatuur, het Kriminalhaus in Hillesheim.

Genre: korte verhalen
Uitgever: Stortebeeker
ISBN: 9789492750037
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 116
Uitgave: 2017