Nederland Leest in 2015 het Korte Verhaal

Nederland Leest in 2015 het Korte Verhaal
Grootmeester A.L. Snijders stelt bundel samen
Nederland Leest viert in november 2015 haar 10de editie met het (Zeer) Korte verhaal. A.L. Snijders, de bekende auteur van korte verhalen en zkv’s, stelt een verhalenbundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige geschiedenis. Zelf zal hij met zkv’s reageren op verhalen in deze bundel. De Geschenkbundel wordt tijdens de campagneperiode van zondag 1 november t/m maandag 30 november 2015 in een oplage van honderdduizenden exemplaren gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Speciaal in dit jubileumjaar verschijnt er in elke provincie een aparte editie: de Nederland Leest-bundeling, aangevuld met korte verhalen uit de regio.

A.L. Snijders is geboren in Amsterdam in 1937. Hij woont sinds 1971 in Lochem. Snijders publiceerde vanaf de jaren ’80 columns in diverse kranten. Rond 2002 begon Snijders met veel plezier te werken aan iets nieuws: het zkv. Het is een woord dat hij zelf bedacht heeft, de afkorting van zeer kort verhaal. Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv’s een berg takjes kunnen noemen.
Dit zegt hij er zelf over:

Ik heb vier tuinkatten, die ik onbekrompen voer. Tegelijk hang ik vetbollen voor de mezen in de bomen. De katten blijven jagen op de mezen. Dit is het type tragiek voor het zkv dat ik schrijf. Het luistert allemaal heel nauw.

In 2006 kwam bij uitgeverij AFdH de eerste bundel met zkv’s uit: Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk. Uitgeverij AFdH is speciaal opgericht door Paul Abels en Martien Frijns om het werk van Snijders uit te kunnen geven. In 2010 werd aan Snijders de prestigieuze Constantijn Huygensprijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. In 2013 verscheen de achtste bundel zkv’s, De hartslag van de aarde, een gecombineerd lees-, luister- en muziekboek. De negende bundel zkv’s, De libelleman, verschijnt in het voorjaar van 2015 bij AFdH Uitgevers. Veel luisteraars worden Snijders-lezer sinds de schrijver zijn stukjes voorleest in De Ochtend van 4 (Radio 4), ’s zondagsochtends om 08.45 uur.

Nederland Leest wordt in 2015 voor de tiende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart centraal. Het verscheen in een oplage van 510.490 exemplaren.Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Meer informatie over deze campagne die volgende maand van start gaat staat op de website van de organisatie. Veel bibliotheken organiseren schrijfwedstrijden en workshops korte-verhalen-schrijven.  nederlandleest