Recent verschenen: verhalenbundel ‘Waan en willekeur’

Zaterdag 18 november verscheen bij Palmslag ‘Waan en willekeur ‘ van JTB Jansen, na eerder dit jaar een succesvolle campagne te hebben afgerond op het crowdfundingplatform Slagboom. Het boek is een verhalenbundel waarin zes aangrijpende momenten uit de Tweede Wereldoorlog worden geschetst, en vormt tevens de terugkeer van JTB Jansen naar de literatuur, nadat zijn novelle ‘Voorbij de catacomben’ in 1985 positief werd onthaald door de landelijke pers.


Waan en willekeur is een aangrijpende verhalenbundel waarin zes verschillende momenten uit de Tweede Wereldoorlog worden geschetst. De lezer maakt niet alleen kennis met de kille Nederlandse soldaat uit het openingsverhaal ‘Voorbij de catacomben’, de aandoenlijke kleuter Xavier in ‘Kuuroord’ en de tragische jongeling Arthur Rosenthal in het ondergangsverhaal ‘Endlösung’, maar ook met de raadselachtige protagonist Johan Kasper Schmitt van de surrealistische novelle ‘Acte gratuit’, de desolate Duitse militair Karl Weissmann uit ‘Kétyner Graben’ en de opstandige adolescent Wessel Holslag uit het verzetsdocument ‘Aankomst in Arcadië’. Het zijn personages die de lezer niet onberoerd zullen laten.

 

Over de auteur
JTB (Jeroen) Jansen werd in 1955 geboren in Amsterdam. Na zijn atheneumopleiding studeerde hij literatuurwetenschap, stijlwetenschap en Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.
Nadat hij in 1985 debuteerde bij Uitgeverij De Harmonie met Voorbij de catacomben, was hij van 1988 tot 2016 werkzaam als zelfstandig IT-consultant. De verhalenbundel Waan en willekeur betekent zijn terugkeer naar de literatuur.