Recensie van Tom Hanks- Een stel verhalen

Tom Hanks – Een stel verhalen

**** (vier sterren)

Hanks wordt mooi oud

Door Remko Meddeler
Een acteur die al decennialang tot de top behoort, gelauwerd, gepokt, gemazeld… en dan ook nog kunnen schrijven? Niemand ontkomt aan die twijfel bij het oppakken van het literaire debuut van Tom Hanks (61). Aan de andere kant, het gaat om Een stel verhalen. Als er een korteverhalenbundel van je wordt uitgebracht, moet je toch wat kunnen. En dat blijkt. Hanks is een prettige en fantasievolle verteller, iemand die gelooft in The American Dream maar ook oud en wijs genoeg is om te weten dat er altijd een rafelrandje is. Tom Hanks is zoals collega-acteur Steve Martin op de achterflap blurbt, ‘ook nog een wijze, hilarische, verrassende schrijver. Verdomme.’

Dat Hanks gelooft in Amerika als het land van de onbegrensde mogelijkheden wordt duidelijk in de verhalen Alan Bean plus vier, over een groep vrienden die zelf een raket bouwt om ermee om de maan te vliegen, en het nog fraaiere Wij geven om het verleden, waarin de puissant rijke Bert met regelmaat naar het verleden reist, om aldaar (onder meer) zijn hoofd te verliezen. Fantasierijk, zeker, maar niet ongeloofwaardig. In andere verhalen blijft Hanks dichter bij de realiteit, en neigt hij zelfs naar romantisering van het Amerikaanse burgerleven, maar telkens zijn er kleine of grote dompers op de feestvreugde. Zoals het vooroordeel in Een maand in Greene Street, en de oorlog in Kerstavond 1953.

Voor enkele verhalen in de rijk gevulde bundel putte Hanks inspiratie uit zijn eigen ervaring en vertelt hij over de gekkigheid van een “persjunket” en het belang van doorzettingsvermogen in Hollywood. En dan is er ook nog het letterlijk filmisch geschreven verhaal Uw bed staat klaar, dat gaat over een verwende patser die belandt in een armoedig motel van een oud en uitgeblust echtpaar. Zo af en toe wekt Hanks ook de indruk in die levensfase te zijn beland. Zijn hang naar het oude en robuuste blijkt uit de liefde voor de typemachine, die in elk verhaal terugkomt, of zijn verdriet over de verdringing van het (film)theater door Netflix en consorten. Beetje flauw is hij ook, met een kwinkslag hier en daar en door bijvoorbeeld steevast ‘Noe Yôôhk’ te schrijven. De stukjes van Hank Fiset bevatten voor veel gezeur. Maar de kracht van een korteverhalenbundel is gelukkig ook dat als een verhaal je niet bevalt, je zo doorbladert naar het volgende.

Uitgever: Atlas Contact
424 pagina’s
ISBN: 9789025447854
oktober 2017