Recensie- ‘Wonderland’ – Young Adult Kerstverhalen

Recensie Wonderland, bundel met kerstverhalen door verschillende schrijvers.

door Marjet Maks

De thematiek van een kerstverhaal is doorgaans geloof, hoop en liefde, daar ontkom je niet aan. Voeg daar nog enkele randvoorwaarden aan toe, zoals kerstlichtjes, Kerstman, kerstboom, arrenslee, sneeuw, sterren, engelen, warme chocolademelk en het romantische plaatje is compleet.

Tien Nederlandse en Vlaamse schrijfsters hebben een kort kerstverhaal voor de Young Adultbundel ‘Wonderland’ geschreven en daarin bovenstaande ingrediënten verwerkt. Alle verhalen spelen zich kort voor Kerstmis af. De hoofdpersonages zijn jonge volwassenen, meisjes en jongens die op zoek zijn naar the love of their lives en die krijgen ze ook altijd. In de vorm van een kerstengel, een in de tijd verdwaalde historische figuur, of een gewone jongen of meisje die zelf ook net zo hard op zoek is. Dit geeft de verhalen een eenheid maar het is ook een beetje veel van hetzelfde en door de geloof-, hoop-, en liefde thematiek zijn deze Young-adult verhalen soms wat cliché, zoet en voorspelbaar. Maar ze zijn stuk voor stuk vlot geschreven met veel hedendaagse gadgets, waardoor ze voor de doelgroep heel herkenbaar en leuk om te lezen zijn.

In It’s a match van Chinouk Thijssen heeft de ik-figuur, Gaia, een date met Milan. Ze gaan samen naar het kerstbal van Gaia’s rijke zus en haar man. Dan blijkt dat Milan iemand anders is dan Gaia dacht, als lezer heb je al snel in de gaten wie Milan is en dat is helaas minder spannend.

In het bijzondere verhaal Een wonder van Anne Nicolai wachten een broer en zus op de acteur die een rol zal vervullen in hun kerstspel. De ik figuur gaat hem zoeken en vindt een jonge man in de kerk. Ze denkt dat hij de vervangende acteur is en neemt hem mee de theaterruimte in. Langzaam wordt echter duidelijk dat deze jongeman niet uit deze tijd komt en dat heeft verrassende gevolgen.

In Maria’s kerstengel van Rianne Werring werkt Maria in de bakkerij van haar oom. Ze heeft geen date voor het kerstbal, maar is heimelijk verliefd op Danielle. Als Daan haar dansles wil geven weet Maria niet waar ze het zoeken moet van verlegenheid. Dat het hier om twee meisjes gaat geeft een verfrissend effect aan dit kerstverhaal.

Alf van Eva Moraal is bijzonder verhaal over Sigrid, die in een lunchroom werkt. Haar ouders hebben haar de dag voor Kerstmis verteld dat ze uit elkaar gaan. Ze wil geen kerst vieren en besluit om in het lege appartement boven de lunchroom de dagen alleen door te brengen. Dan blijkt dat een zonderlinge jongen, die ze uit de lunchroom kent, ook in dat appartement verblijft. De sneeuw valt in een dikke deken naar beneden en Sigrid beleeft met Alf een heel bijzondere Kerstmis.

In De wensster van Jen Minkman gaan Imre en Jonas samen naar het Planetron in Dwingeloo om sterren te kijken. Het verhaal is doorspekt met luchtige dialoog en mooie Drentse sfeerbeschrijving. Ineens staan ze bij Asterian, een hemelse jongen, die hen vraagt om de beurt een wens te doen.

Ook het verhaal Mijn allerliefste van Debora Elisabeth valt in de categorie bijzonder, vanwege het gekozen onderwerp en de diepere laag. Collin is soldaat aan het front in een gruwelijke oorlog en krijgt virtuele brieven van zijn buurmeisje, Annabelle. Zij maakt een sneeuwpop die haar aan hem doet denken. In hun brieven zijn ze op elkaar aangesloten in een andere dimensie.

In Kerst’mis van Jennefer Mellink zoekt Lotte al jaren tevergeefs naar haar biologische ouders. Haar vriend Jochem neemt haar rond kerstmis mee naar een vakantiepark op Texel, Hij doet daar klusjes aan de huisjes en ze zullen samen bij de eigenaar van het park kerst vieren. Het verhaal krijgt een horrorachtige wending maar eindigt met een verrassing.

In Helse heenreis van Marijke F. Jansen krijgt Killian een wijze les. Hij heeft het helemaal gehad met zijn drankverslaafde moeder en wil zelfmoord plegen. Hij zit op het strand als er een meisje uit de lucht valt, koud en doorweekt. Ze noemt zich San. Hij brengt haar bij zijn oma en daar ontmoet hij oma’s buurmeisje, Lila. Mooie twist als duidelijk wordt wat de betekenis van Sans aanwezigheid is.

In Droomband van Patty van Delft koopt Julia in een spiritueel winkeltje voor haar tante een kerstcadeau, een hanger met een amethist. Voor zichzelf koopt ze een armband en ergens loopt iemand rond met precies zo’n armband. Julia droomt van een wildvreemde jongen, Florian. Het zijn niet zomaar dromen, maar levensechte ontmoetingen waar de erotiek vanaf spat. Maar wie is Florian echt?

Suikersneeuw van Vanessa Gerrits valt op door de luchtige humoristische toon. Sien staat in een oliebollenkraam en ontmoet San, een Aziatische jongen. Het klikt meteen en er wordt al snel gekust in de kerk. Als Sien de dierbare hanger van haar gestorven vader verliest, stort haar wereld in, maar dan blijkt San haar reddende engel.

Flaptekst:

Young Adult kerstverhalen van diverse auteurs

Dikke sneeuwvlokken, cadeautjes onder de boom, overal lichtjes en knusse kerststalletjes: het is weer tijd voor de gezelligste maand van het jaar. In navolging van internationale bestsellers ‘Let it snow’ en ‘My True Love Gave To Me’ hebben tien young adultauteurs uit Nederland en België een bundel vol romantische kerstverhalen geschreven die je hart sneller zullen doen kloppen. Van fantasy tot contemporary en van thriller tot paranormal: ‘Wonderland’ bevat voor ieder wat wils met verhalen waarin ware liefde en de kerstgedachte centraal staan. Met deze collectie heb je tien goede redenen in handen om lekker bij de open haard te kruipen en weg te dromen tijdens de decembermaand.

Auteurs: Jennefer Mellink, Jen Minkman
Co-auteurs: Chinouk Thijssen, Vanessa Gerrits, Eva Moraal
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Nederlandstalig 330 pagina’s
ISBN: 9789492585059