Uitgeverij Moon en Sweek op zoek naar nieuw YA-schrijftalent tijdens Moon YA Contest

Uitgeverij Moon en online lees- en schrijfplatform Sweek organiseren samen de Moon YA Contest en gaan op zoek naar nieuw schrijftalent in het young adult-genre. En er is een fantastische prijs te winnen: een uitgeefcontract bij Moon!
Uitgeverij Moon, onderdeel van Overamstel uitgevers, en Sweek gaan tijdens deze schrijfwedstrijd op zoek naar mensen met een schrijversdroom die affiniteit hebben met young adult-boeken en -verhalen. In thema’s kan volop worden gevarieerd: fantasy, contemporary, science fiction – alles is welkom. De deelnemers publiceren hun verhaal in één keer of stap-voor-stap op Sweek. Het sociale aspect van de wedstrijd is erg belangrijk – zo kunnen lezers reageren op verhalen, de verhalen delen op sociale media en de verhalen volgen. Na afloop van de wedstrijd zullen de juryleden vijf verhalen op de shortlist zetten. Daarnaast komen de vijf verhalen met de meeste volgers ook op de shortlist te staan. De tien shortlist-kandidaten zullen aanwezig zijn bij een speciaal evenement waar de winnaar bekend wordt gemaakt.

Wedstrijd
De wedstrijd is van start gegaan op 28 november 2017 en zal duren tot en met 28 februari 2018. Ambitieuze schrijvers hebben zo drie maanden de tijd om de benodigde 20.000 woorden te schrijven. Hierna volgt er een korte periode waarin de juryleden de verhalen van de deelnemers zullen lezen en de gebruikers van Sweek de tijd krijgen om nog meer verhalen te lezen. Op 3 april 2018 zal vervolgens de shortlist bekendgemaakt worden. Het evenement en de bekendmaking van de winnaar zullen plaatsvinden op donderdagavond 19 april in boekhandel H. de Vries in Haarlem. Het reglement en de voorwaarden van de wedstrijd zijn te vinden op https://blog.sweek.com/nl/moonyacontest/

Jury
De jury van de schrijfwedstrijd bestaat uit mensen die werkzaam zijn binnen het boekenvak in verschillende disciplines en zich veel bezighouden met young adult-boeken. De juryleden zijn: Jolijn Swager (uitgever Moon), Sabine van der Plas (Sweek), Sylvia Van Driessche (young adult-auteur), Chinouk Thijssen (BookTuber en young adult-auteur), Jessy Korshuize (boekhandelaar H. de Vries) en Lester Hekking (literair agent Sebes & Bisseling).

Prijzen
Er zijn drie prijzen te winnen: de eerste prijs is een uitgeefcontract bij uitgeverij Moon. De auteur van het winnende manuscript zal intensieve begeleiding krijgen van de uitgeverij bij het uitbrengen van zijn of haar boek. De tweede prijs bestaat uit een uitgebreid leesrapport en een gesprek met de uitgever en een redacteur van Moon. De derde prijs is een eenjarig abonnement op alle YA-boeken van Moon.