Kerstverhalen van Jeanette Winterson

Het sneeuwt, het sneeuwt! Krijg je daar ook zo’n zin van in Kerst en mooie kerstverhalen? Denk dan eens aan deze bundel.

12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen

Magie is een hoofdingrediënt in het speelse, vindingrijke oeuvre van Jeanette Winterson, en nu laat ze haar fantasie de vrije loop in twaalf (plus één) betoverende (kerst)verhalen voor de donkere, koude avonden. In een afgelegenvictoriaans huis aan zee, tijdens de langste nacht van het jaar, hoort de eenzame logé mysterieuze geluiden op zolder. Een vrouw met een gebroken hart wordt getroost door een filosofische fee met een kerstboom op haar hoofd. Een ezel geeft zijn bijzondere visie op het verhaal van de geboorte van Jezus. En in het laatste verhaal vertelt Winterson over haar eigen bijzondere kerstherinneringen. Of ze nou heidens of Bijbels of gothic of autobiografisch zijn, de verhalen in Kerstdagen zullen onze kinderlijke verbazing over en geloof in de kerst opnieuwaanwakkeren. Twaalf verhalen plus één plus open haard plus kopje thee = de perfecte winteravond.

Recensie NBD Biblion

Bundel met twaalf verhalen (plus een inleidend verhaal) en twaalf recepten rond de kerstdagen, in Engelse sfeer. De verhalen zijn fantasierijk, met een spanning tussen fictie en werkelijkheid. Zoals een vrouw met een gebroken hart, die getroost wordt door een fee. Bijzonder zijn ook de visie van de ezel uit het kerstevangelie op de geboorte van Jezus, een Dickensiaans verhaal vol overdrijving over een weeshuis en de ontroerende belevenissen van een hond. Andere verhalen kennen geesten, horror en zilveren kikkers en zijn soms magisch realistisch. Feestelijke recepten met autobiografische inleidingen wisselen de verhalen af. Voor de Britse auteur (1959) zijn de twaalf dagen van Kerstmis tot Driekoningen dagen van bezinning en liefde. Zij brak door in 1985 met “Oranges are not the only fruit’, onderscheiden met de Whitbread Award voor het beste debuut. Door de BBC werd hiervan een miniserie gemaakt, onderscheiden met de BAFTA voor het beste drama. Zeer sfeervolle bundel, uitermate geschikt voor de kerstdagen.