Deze week verschijnt de verhalenbundel ‘Zwart’

Bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt op 1 februari 2018:

ZWART
Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen

Grote groepen Afrikanen hebben zich de afgelopen decennia gevestigd op andere continenten en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Ook in de Lage Landen drukken Afro-Europese schrijvers een steeds sterker stempel op de literatuur.

Onder redactie van Vamba Sherif (Liberia, 1973) en Ebissé Rouw (Ethiopië, 1976) geeft deze bundel een overzicht van kleur in de Nederlandstalige literatuur.

Hoe zeer de in ZWART opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwartzijn veel meer is dan alleen kleur.

Met bijdragen van Simone Atangana, Olave Basabose, Neske Beks, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Melat G. Nigussie, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Olivia Rutazibwa, Vamba Sherif, Babah Tarawally en Chika Unigwe.