Recensie: ‘Als de sterren zingen’ van Tonke Dragt

Recensie:  ‘Als de sterren zingen’ van Tonke Dragt

Door Carien Touwen

Als de sterren zingen is een boek waar je al blij van wordt als je het in handen hebt: een prachtige omslag met vlinders, kleurrijke leeslinten tussen stevig papier vol met illustraties gemaakt door Tonke Dragt zelf. Aan de binnenkant van het omslag staat een klassiek getekend en geschreven bonusverhaal over koning Arthur en Sir Gawain. En dan natuurlijk de tientallen verhalen, afkomstig uit een periode van vijftig jaar. De verhalen zijn gesorteerd op type en thema waardoor het boek in vijf delen is onderverdeeld. En na vrijwel elk verhaal geeft Tonke een toelichting waardoor het geheel heel persoonlijk wordt.

De eerste vijf verhalen vallen onder de titel ‘Sprookjes en vertellingen’. Stuk voor stuk zijn dit sprookjes zoals sprookjes horen te zijn, met prinsen en prinsessen, draken en kastelen en koningen en tovenaars. Meest mooie sprookje vond ik ‘De draak en de sleutel’ wat geschreven blijkt te zijn voor de verloving van prinses Beatrix. Heel bijzonder om de toelichting te lezen, het plaatst dit verhaal meteen in een andere tijd.
Na de sprookjes lees je automatisch verder in het volgende deel ‘Sagen, mysteries en avontuur’. Vooral de twee verhalen over het kasteel op de rots; ‘Het gevaarlijke venster’ en ‘Het koude huis’, zijn een avontuur om te lezen. Het zijn beide verhalen zoals je je ze herinnert uit je kindertijd: spannend en vol uitdagingen waarvan je niet zeker weet waar ze toe leiden.
 
Dan komt het deel ‘Raadselverhalen’, wat ik zelf wat minder interessant vond, maar waarvan ik zeker weet dat kinderen vanaf een jaar of acht hier heel veel plezier aan beleven. Het mooiste verhaal uit dit deel is ‘De tijd zal het leren’ waarin je door de mogelijkheid van tijdreizen zachtjes gedwongen wordt om na te denken over wat je doet met de tijd die je gegeven is.
Het deel ‘Toekomstverhalen en Sciencefiction’ was prachtig. Het verhaal ‘De robot van de rommelmarkt’ over een jongen die een robot koopt om hem te helpen met zijn huiswerk stak overal bovenuit. Het geeft een bijzonder beeld van een toekomst waarin robots bijna alle taken overnemen en laat zien wat er gebeurt als je gedwongen wordt iets zelf te doen. Het leidt ook nog tot een onverwacht mooi vervolg in ‘Waar wouden zijn’.
Het boek wordt afgesloten met het deel ‘Nachtverhalen’ met als topper het verhaal ‘Zeven nachten in een tuin’ waarin het geduld van een dief flink op de proef wordt gesteld.
 
Na dik 400 pagina’s lezen kan ik ‘Als de sterren zingen’ tevreden dichtslaan. Het is een bundel om te bewaren, om wekenlang elke dag een verhaal uit te lezen en om in de toekomst zeker nog eens te herlezen. Een parel voor in elke boekenkast.

Uitgever: Leopold
Nederlandstalig 432 pagina’s
ISBN: 9789025873745
december 2017