Boekenweek van start!

Met Het Boekenbal der Homo Scribens is vrijdagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam de 83e Boekenweek in Vlaanderen en Nederland geopend. Eregasten Griet Op de Beeck en Jan Terlouw lieten zich toejuichen en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven hield een bevlogen toespraak over het belang van het boek en het inzicht dat lezen de mens ‘wijzer en invoelender maakt en de samenleving leefbaarder.’ In het door Jort Kelder gepresenteerde zaalprogramma schitterden Theo Nijland, dichter Pieter Boskma en herdacht Tommy Wieringa de onlangs overleden dichter Menno Wigman. De verrassing van de avond was Trijntje Oosterhuis die onder andere twee liederen van Toon Hermans zong. Daarna barstte het Bal los met dj’s en live bands. De zwoele nacht ging over in een Full Moon Party op de dansvloer van de Grote Zaal.

83e Boekenweek van start
De Boekenweek heeft als thema Natuur en vindt plaats van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart. Het Boekenweekgeschenk Gezien de Feiten van Griet Op de Beeck komt uit in een oplage van 661.000 exemplaren. Vanaf morgen wordt het cadeau gedaan door de boekhandel bij besteding van ten minste €12,50 aan boeken. Het Boekenweekessay Natuurlijk van Jan Terlouw is voor € 3,50 verkrijgbaar en verschijnt in een oplage van 62.700 exemplaren. Het Boekenweekgeschenk verschijnt voor het eerst in het Fries, met de titel Sa’t it lân derhinne leit (vertaling Jetske Bilker) en is uitgegeven in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Met het thema van de Boekenweek in het achterhoofd vieren we de komst van het Schrijversbos in het Bentwoud. Bij de openbare bibliotheken is de Literaire landkaart te verkrijgen. Voor deze uitvouwbare kaart hebben bibliothecarissen uit alle provincies boekfragmenten geselecteerd met bijbehorende wandelroutes in de natuur.

Terlouw en Op de Beeck toeren door het land
Boekenweekauteurs Griet Op de Beeck en Jan Terlouw toeren net als vele andere schrijvers door Nederland. Een week lang zullen zij, tijdens een door de Schrijverscentrale geproduceerde tournee, boekhandels en bibliotheken bezoeken voor lezingen en signeersessies. Kijk voor de tourschema’s op boekenweek.nl/activiteiten.

Gratis reizen met het Boekenweekgeschenk
NS biedt op de laatste dag van de Boekenweek, zondag 18 maart, traditiegetrouw de mogelijkheid om met het Boekenweekgeschenk gratis te reizen met de trein. Griet Op de Beeck is die dag ook in de trein te vinden om reizigers te verrassen met een Meet & Griet. Waar precies, dat wordt later bekendgemaakt. Meer informatie over deze reisdag is te vinden op ns.nl/boekenweek.

Boekenweek 2018

Tijd voor Lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is de favoriete tijdsbesteding in de trein. NS werkt daarom, sinds 2001, samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS wil lezen toegankelijk maken voor een groot publiek. Lezen en treinreizen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek, de Kinderboekenweek en de NS Publieksprijs. Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.