Zaterdag 14 april: 2e Independent Bookstore Day

Zaterdag 14 april:
2e Independent Bookstore Day (in Nederland)
Bijzondere ontmoetingen tussen schrijvers, lezers en boekhandelaren
Tientallen bekende schrijvers vieren de boekhandel op 14 april, tijdens Independent Bookstore Day. Onder anderen Nicci French, Marieke Lucas Rijneveld, Murat Isik, Jan Siebelink en Tinkebell treden die dag in de boekhandel op.

Na het succes van de eerste Bookstore Day, vorig jaar, organiseert Libris i.s.m. schrijver Yaël Vinckx op zaterdag 14 april 2018 een tweede editie. Het succes van de eerste editie was boven verwachting, en toonde direct een aantal zaken aan. Dat de stenen boekwinkel méér is dan een winkel en de spil van een gemeenschap vormt. Dat auteurs niet alleen via het geschreven woord verbinden maar persoonlijk inspiratie naar de lezer brengen. Dat het papieren boek wel degelijk de strijd aanbindt met die vermaledijde ontlezing. En dat lang niet iedereen zijn boeken online bestelt.

Maar bovenal leidde Bookstore Day tot bijzondere ontmoetingen tussen schrijvers, lezers en boekhandelaren. En de klant kreeg een aantal bijzondere uitgaven en sterk in prijs verlaagde boeken in handen.

Bijna tweehonderd winkels, verspreid over het hele land, doen op 14 april mee aan Bookstore Day, de dag waarop we de boekhandel en de lezer vieren, met exclusieve uitgaven, bijzondere optredens en tal van activiteiten. Die boekhandels ontvangen op deze dag ruim honderd schrijvers en dichters. Van literaire oudgedienden als Jolande Withuis en Jan Brokken tot jonge beloften als Philip Huff en Nina Polak; van ‘Dummie de Mummie’-bedenker Tosca Menten tot Hans Spitsbaard, winnaar van Heel Holland Bakt; van schrijver en columnist Christiaan Weijts tot schrijver en Buitenhof-presentator Marcia Luyten.

Er zijn ook talloze speciale uitgaven die alleen op deze dag te koop zijn. Het gaat om dertien exclusieve publicaties, van onder anderen Alfred Birney (winnaar van de Libris Literatuurprijs 2017 ), Annejet van der Zijl en Marcel Proust; gesigneerde exemplaren van bijvoorbeeld Dan Brown, Nigella Lawson en Esther Gerritsen. Ook zijn veel bijzondere boeken flink in prijs verlaagd.

Maar, let op, deze boeken en aanbiedingen zijn alleen op Bookstore Day, op 14 april dus, te koop.

Vanaf nu is Independent Bookstore Day een jaarlijks terugkerend evenement. In een jaar tijd is het aantal deelnemende boekhandels fors toegenomen; van honderddertig in 2017 naar bijna tweehonderd in 2018. De verwachting is dat meer zelfstandige boekhandels zich de komende tijd zullen aanmelden.

Kijk op of www.bookstoreday.nl voor alle speciale uitgaven en activiteiten.

Independent Bookstore Day wordt voor de zelfstandige boekwinkels in Nederland georganiseerd door Libris i.s.m. schrijver Yaël Vinckx. De Stichting CPNB ondersteunt deze bijzondere dag en organisatie.