Recent verschenen: ‘Knopen’ van Gunnhild Øyehaug

De Noorse Gunnhild Øyehaug is in eigen land al jaren een belangrijke literaire stem, maar breekt nu ook internationaal door. In haar lichtvoetige en precieze stijl schetst ze kwetsbare personages, die verstrikt raken in hun eigen tekortkomingen. Zo is er de vrouw die op de vooravond van haar negentigste verjaardag een onheilspellende droom heeft. In een verhaal dat barst van jeugdig verlangen kijkt een meisje jaloers naar haar oudere nichtje. Een hert dat steeds dichter naar de rand van het een bos trekt, in de hoop zo eindelijk te worden opgemerkt, speelt de hoofdrol in weer een ander verhaal.
Øyehaug balanceert tussen het komische, het bevreemdende en het pijnlijke. Haar werk wordt vergeleken met dat van Lydia Davis, die tevens de grootste fan en pleitbezorger is van deze nieuwe loot aan onze Scandinavische tak.

Auteur: Gunnhild ØYehaug
Uitgever: Uitgeverij Podium B.V.
Nederlandstalig
ISBN: 9789057599040
april 2018 

Quotes

‘Een van de meest volmaakte korte verhalen die ik ooit las. (…) Veelzijdig, gelaagd en precies’ -Annelies Verbeke

‘Knopen is een intelligente, prikkelende bundel die vaak verrast en ontroert.’Tzum

‘Ik werd gegrepen door Gunnhild Øyehaugs humor en fantasie, haar ironische commentaren op het sociale leven, en de durf waarmee ze alle mogelijke en onmogelijke manieren om een verhaal te vertellen aangrijpt.’
Lydia Davis