Recent verschenen: ‘Vijftig verhalen’

Ter gelegenheid van Dautzenbergs vijftigste verjaardag worden zijn beste verhalen verzameld en aangevuld met niet eerder gebundeld werk, zoals de in nrc Handelsblad gepubliceerde adaptatie van Van den vos Reynaerde. Tegelijkertijd verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers in de reeks Privédomein Ik bestaat uit twee letters, een kloek dagboek waarin A.H.J. Dautzenberg zijn vijftigste levensjaar verslaat.

Recensie NBD Biblion:
In deze dikke verhalenbundel heeft A.H.J. Dautzenberg vijftig verhalen geschreven ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag, onderverdeeld in vier delen: Vogels met zwarte poten kun je niet vreten; En dan komen de foto’s; De dag dat de gieren buigen en Onder het satijn. Zoals uit deze titels blijkt, schrijft de auteur op zeer eigenzinnige, enigszins absurdistische wijze over het bestaan. De verhalen lijken ontsprongen te zijn uit de dagdromen van de auteur. Dautzenberg experimenteert in deze bundel met de vorm van fictie, zoals in het verhaal: “De Bol.com CPNB Top 40′, waarin hij zelf recensieteksten bij fictieve titels schrijft. Verder staan de verhalen bol van verwijzingen naar andere literatuur en kunstvormen. De verhalen zijn vlot geschreven, maar de lezer kan – door deze experimentele vorm – in verwarring achterblijven na het lezen. Dat zal de auteur niet onwelgevallig zijn, want als hij iets wil, dan is het wel de manier waarop de lezer de werkelijkheid waarneemt, ontregelen.
Norma Montulet

Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Auteur: A.H.J. Dautzenberg
Nederlandstalig Hardcover
ISBN: 9789025452261
mei 2018
528 pagina’s