Recent verschenen: Een onbekende vriend

Een onbekende vriend
Het mooiste uit de Russische Bibliotheek
verzameld door Michel Krielaars

Nu de Russische Bibliotheek de bijna-pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt is het tijd voor een kloeke bloemlezing uit deze prachtige reeks. Het is geen gemakkelijk opgave uit de veelheid van de Russische Bibliotheek de mooiste verhalen en passages te kiezen. Het verhaal over paard Cholstomjer opnemen én de scène uit Anna Karenina waarin Vronski zijn paard doodrijdt? Gaat een verhaal van Boenin ten koste van dat van Gogol of Toergenjev? Om nog maar te zwijgen van een keuze uit het complete werk van Tsjechov.
NRC Handelsblad-redacteur Michel Krielaars is bereid gevonden om deze enorme klus te klaren. Hij bespreekt voor de krant steevast de belangrijkste boeken uit en over Rusland. Als Ruslandliefhebber heeft hij de Russische literatuur sinds lang in zijn hart gesloten en hij geldt met recht als een kenner van de Russische Bibliotheek.
Zijn keuze bevat zonder twijfel de mooiste verhalen, zo niet de beste, met dien verstande dat ‘Een onbekende vriend’ een persoonlijke keuze is. In een bevlogen voorwoord laat Krielaars zien waarom hij juist deze verhalen van het stof ontdoet en hoe hij onbekende pareltjes heeft opgedoken.


Recensie NBD-Biblion:
De chef-redacteur van de NRC was jarenlang werkzaam als correspondent in Rusland en reisde het hele grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie af. Hij heeft uit de ‘Russische bibliotheek’ die fragmenten gekozen die hij het mooist vindt. De grote werken uit de negentiende en twintigste eeuw zijn vertegenwoordigd en ingeleid met uitleg van de achtergrond van de auteur en zijn werk. Gedichten van Poesjkin, Achmatov, Tsjetajewa, Tsjoekovki en Charms, maar ook romanfragmenten uit ‘De gebroeders Karamasov’, werk van Platonov en Paustovski etc., van ‘Zaal 6′ van Tsjechov en Tolstoi’s ‘De dood van Ivan Iljitsj’. Een mooie selectie als kennismaking, maar ook om hernieuwd te genieten van deze nog springlevende literatuur. ‘Oblomov’ als prototype van de lanterfanter lees je als gepensioneerde anders dan toen je nog jong was. Net als de winterverhalen is ook deze bundel een verrijking voor de literatuurliefhebber. Grote paperback met sobere vormgeving. (Mieke Starmans-van Haren)

Auteur: Michel Krielaars
Uitgever: Uitgeverij van Oorschot
ISBN: 9789028282025
juni 2018 Paperback
480 pagina’s