Nieuw: ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ door Els Kloek

Een ode aan de emancipatie
‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ door Els Kloek
Op 3 oktober was het zover: ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ werd overhandigd aan Koning Willem-Alexander. Op dezelfde dag opende hij in het Amsterdam Museum de op het boek gebaseerde tentoonstelling.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw is samengesteld door Els Kloek en vormgegeven door Irma Boom. Het boek zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht, en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd.
Meer dan 250 deskundigen beschrijven de levens van vrouwen die we niet mogen vergeten: actrices, componistes, dichteressen, feministes, hoeren, journalistes, kunstenaressen, marva’s, ontwerpsters, politici, popsterren, schrijfsters, tv-omroepsters, vakbondsvrouwen, verzetsvrouwen, weldoensters, wetenschapsters, zakenvrouwen en nog veel meer opmerkelijke vrouwen uit de recente Nederlandse geschiedenis.
Een naslagwerk dat leest als een spannend boek over de twintigste eeuw, waarin de deuren voor vrouwen langzaam maar zeker opengaan.

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar.
1001 vrouwen in de 20ste eeuw is samengesteld door historica Els Kloek, die ook gastconservator is van de tentoonstelling. In mei van dit jaar werd zij benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege haar aandacht voor vrouwengeschiedenis en vooral voor de basis van veel historische studies: biografisch erfgoed. Zowel boek als tentoonstelling is vormgegeven door Irma Boom.

‘1001 vrouwen uit de 20ste eeuw’ is het vervolg op het succesvolle ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ (2013), dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als “Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.
Auteur: Els Kloek
Uitgever: Vantilt
Nederlands 1e druk
ISBN: 9789460043864
oktober 2018
Hardcover 1550 pagina’s