Nieuw: verhalenbundel ‘Hier is zon, zee en zand’

‘Hier is zon, zee en zand’
schrijvers over Bergen en Schoorl Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis

Bergen en Schoorl hebben altijd een ongelooflijke aantrekkingskracht gehad op schrijvers, dichters en beeldend kunstenaars. In Bergen werd Jeroen Krabbé verliefd op Herma van Geemert, zo schrijft zijn zwager Ko van Geemert en dat inspireerde Jeroen tot het maken van zijn vroege kunstwerk, waar hij over vertelt. De liefde voor Bergen aan Zee werd Adriaan van Dis al met de paplepel ingegoten toen hij daar nog op de kleuterschool zat en al jong gek werd op rozenbottels. Hans van Marwijk maakte een film met hem en schrijft eveneens over het auto-ongeluk van fotograaf Sanne Sannes en zijn modellen in de Eeuwigelaan. In de auto zat eveneens Gerrit Jan Wolffensperger en doet zijn relaas. Bob Polak liet de hoofdstad voor wat zij was en verkaste naar Bergen om zich voor dit boek te storten op de Nescio-route. Bergen inspireerde Anja Meulenbelt tot een toverdroom.
Groet, Schoorl, Bergen aan Zee en Bergen zijn de plekken waar Theo Olthuis graag vertoeft om er zijn gedichten te schrijven. Arnold de Hartog blikt terug op zijn vroege jeugdjaren op de boerderij ‘Lands End’ in Schoorl waar zijn vader Jan de Harto de wereldberoemde roman Hollands Glorie schreef. In de Schoorlse duinen zwierf Nicolaas Beets in de negentiende eeuw om research te doen voor zijn verhaal ‘Teun de Jager’ dat hertaald is door Conserve-uitgever Kees de Bakker. Peter van Zonneveld licht Beets nader toe. Hanny Alders schreef liedteksten over Beets en Teun.
Te midden van het eeuwenoude Schoorlse dennenbos herbeleeft Jacob Vis zijn vak van bosbeheerder. En schrijven ook Margriet Brandsma, Kester Freriks en Hennie Harinck over het Schoorlse bos. Literaire wandelingen completeren het boek: Bergen door Michael Valeton en Schoorl en Groet door Kees de Bakker, tevens
de samensteller van het boek. Alle schrijversportretten zijn gemaakt door fotograaf Peter H. Toxopeus.
Met voorwoord en verhaal van Joke Volkers en Jan Engelbregt van stichting Ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied.

Het boek wordt op zondagmiddag 21 oktober gepresenteerd in theater De Blinkerd in Schoorl tijdens het 35-jarig jubileum van uitgeverij Conserve waar ook een boek van Wieteke van Dort ten doop wordt gehouden en de zesde Eline van Haarenprijs wordt uitgereikt aan de beste dichteres onder 35 jaar.

Recensie NBD-Biblion:
Herinneringen, gedichten en andere literaire bijdragen over de kustplaatsen Bergen en Schoorl. Bekende en onbekende schrijvers (van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis) hebben hun liefde voor dit mooie duin-, bos- en kustgebied op schrift gesteld. Evocatief-poëtisch zijn de herinneringen van Adriaan van Dis die als eenzame jongen opgroeide in Bergen. Arnold de Hartog schrijft recht door zee over het mislukte huwelijk van zijn vader Jan de Hartog (die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog furore maakte met zijn roman ‘Hollands glorie’) en zijn moeder Lydia van Schagen. Verder ontmoet de lezer een jonge Jeroen Krabbé die in een Bergens pension zijn toekomstige vrouw Herma ontmoet. Voor de literaire fietsers en wandelaars zijn er beschrijvingen van een fietsroute en twee wandelingen. Alle schrijvers die hebben meegewerkt, zijn gefotografeerd door Peter H. Toxopeus. Hun foto’s geven deze feestuitgave (35-jarig bestaan van Uitgeverij Conserve) cohesie. De inhoud van de bijdragen zelf en de diverse tekstvormen maken een heterogene indruk. Matige kwaliteit drukwerk. (L. Torn)

Uitgever: Conserve, Uitgeverij
Nederlands 1e druk
ISBN: 9789054294832
oktober 2018
Paperback 256 pagina’s