Oude demonen, nieuwe goden

Eerder dit jaar verschenen: ‘Oude demonen, nieuwe goden’
Tibetaanse verhalen


Bergen vol weelderige bloemen of diepe sneeuw, hier en daar wat dorpjes, jaks, zwarte vossen, herders en nomaden. Deze Tibetaanse verhalen ademen de sfeer van het land zelf, van een traditionele bevolking die leeft te midden van majestueuze natuur. Maar in de nog jonge literatuur van dit land gaat het ook om bedreigingen van deze traditionele leefwijze en speelt de ballingschap waar zo veel Tibetanen in leven een rol. Ook het boeddhisme is in deze verhalen nooit ver weg, van corrupte monniken tot thee-offers aan de goden. Oude demonen, nieuwe goden biedt een bijzondere inkijk in de levens van gewone Tibetanen.

Recensie NBD Biblion:
De Tibetaanse Tenzin Dickie woont in de USA, waar ze aan de Columbia University literair vertalen en creatief schrijven volgde. Ze vertaalt uit het Tibetaans en is dichter en essayist. Voor deze bundel selecteerde ze 21 Tibetaanse verhalen die in de laatste 30 jaar werden gepubliceerd. Wat betreft stijl, compositie en sfeer zijn de verhalen erg verschillend, maar bepaalde thema’s komen steeds terug: de overweldigende maar ook genadeloze natuur, de druk op de traditionele leefwijzen, de spanning tussen een sedentair en nomadisch leven, de politieke context en corruptie, het leven in ballingschap en het verlangen naar de geboortestreek, de vele invullingen van het Tibetaans boeddhisme, de verering van lokale godheden, het kloosterleven, de offercultus. In zijn geheel geeft deze bundel niet alleen een boeiend beeld van de moderne Tibetaanse literatuur maar ook een interessante blik op het leven van gewone Tibetanen. (Marita de Sterck)

Auteur: Tenzin Dickie
Vertaald door Anneke Bok
Uitgever: de Geus
ISBN: 9789044539561
januari 2018
Hardcover 304 pagina’s