Eerder verschenen: ‘Verdwaald’ van Wiljan van den Akker

Wie ‘Verdwaald’ leest werpt zich in een wonderlijk en grenzeloos universum, waarbij men beurtelings in de huid kruipt van een Chinese dodenvisser en een van zijn klanten, meeloopt met beide kampen in het middeleeuwse beleg van Jeruzalem, en een wereld verkent waarin willekeurige levens plotseling in verband met elkaar lijken te staan, van Amsterdam tot Sydney. De onbegrensde mogelijkheden van de fantasie en de taal worden verkend in een verhaal waarin een schrijver schrijft over een schrijver. Met deze verhalen geeft Wiljan van den Akker een stem aan de eeuwige relativiteit van onze plaats in de wereld, de context van moreel oordeel en de onoverkomelijke beperktheid van ons weten en waarnemingsvermogen. Daarmee dringt dit boek door tot de kern van het bestaan, vooral op momenten waarin de mens zich plotseling in een ingrijpende overgangsfase bevindt zonder te weten wat daarvan de consequenties zijn. Deze betoverende historische en psychologische verhalen zullen de lezer nog lang bijblijven.

Wiljan van den Akker is verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 2006 en 2011 gaf hij samen met Esther Jansma vertalingen uit van het werk van Mark Strand (Gedichten eten en Bijna onzichtbaar). In 2008 debuteerde hij als dichter met ‘De afstand’, waarvoor hij met de C. Buddingh’-prijs werd bekroond. Zijn tweede bundel ‘Hersenpap’ volgde in 2011. Onder het pseudoniem Julian Winter publiceerde hij samen met Esther Jansma ‘De Messias’, een roman over hebzucht en machtswellust in de wereld van kunst en wetenschap.

Recensie NBD biblion:
Fantasievolle verhalen, in poëtische taal geschreven door auteur (1954), die hoogleraar is in de geesteswetenschappen en die eerder twee gedichtenbundels schreef, waarvan “De Afstand’ met de C. Buddingh’-prijs bekroond werd. De verhalen gaan over mensen die niet bij machte zijn hun leven te sturen doordat er situaties op hun weg komen, die zij niet kunnen beheersen. Ze worden geconfronteerd met bevreemdende zaken die over de grenzen van de werkelijkheid liggen: een man die op zoek is naar zijn dochter maakt kennis met een visser die doden bewaart; een vreemde entiteit maakt na zijn dood een schooluitvoering onmogelijk; een jongen graaft een gouden Mercedes uit het zand en een hazewindhond wordt heilig verklaard. Vaak vormen de verhalen elkaars pendant: drie verhalen gaan over dezelfde ontmoeting op een brug, maar vanuit een wisselend perspectief beschouwd; over een middeleeuws beleg wordt beurtelings door aanvallers en belegerden verslag gedaan. Poëtische en boeiende verhalen, maar soms te geforceerd duister en mysterieus gehouden: het is af en toe moeilijk om de plot te doorgronden, als die er al is. Doet sterk denken aan de korte verhalen van Gabriel García Márquez. (H. Marzak)

Auteur: Wiljan van den Akker
Uitgever: Prometheus
ISBN:9789044637533
juni 2018
Paperback 200 pagina’s