Eerder verschenen: ‘Ware verhalen’ van Lucianus

Eerder verschenen: ‘Ware verhalen’ van Lucianus

Op weg naar het Tegencontinent belandt de ik-figuur op de maan, in een walvis en op het Eiland der Gelukzaligen. De grootste absurditeiten worden beschreven met de nauwkeurigheid van een reisgids en de zelfverzekerdheid van iemand die zich gewoon niet kan voorstellen dat iemand zou kunnen twijfelen aan wat hij schrijft.

More (Utopia) en Erasmus (Lof der Zotheid) zijn schatplichtig aan Lucianus, evenals Rabelais, Cyrano de Bergerac en Swift.

Recensie NBD Biblion:
De Griekse schrijver Lucianus (tweede eeuw na Chr.) heeft een grote hoeveelheid satirisch proza nagelaten waarin hij allerlei gebruiken (en personen) uit zijn eigen tijd op de hak neemt. In een klein, maar aantrekkelijk uitgegeven boekje hebben de Leidse classici Cuypers en Verheij de ‘Ware Verhalen’ vertaald en van verklarende noten en namenlijst voorzien. In de ‘Ware Verhalen’ doet Lucianus verslag van een denkbeeldige reis die hij gemaakt zou hebben naar het ‘Tegencontinent’ aan de overkant van de Oceaan. Onderweg maakt hij absurde avonturen mee op het wijneiland, wordt zijn schip in een storm naar de maan geblazen, komt hij terecht in de buik van een walvis en op het Eiland de Gelukzaligen, om uiteindelijk terecht te komen op het Tegencontinent, waar het verhaal eindigt. Het verhaal zit vol absurditeiten en is een parodie op (reis)verhalen uit de Griekse literatuur, maar anders dan deze heeft Lucianus geen waarheidsclaim. Integendeel, al aan het begin vertelt hij dat alles verzonnen is. De vertaling is goed en leest prettig; een nawoord plaatst het verhaal en de schrijver in hun historische en literaire context. (Biblion recensie, Dr. E.A. Hemelrijk.)

Auteur: Lucianus
Vertaald door Boukje Verheij
Uitgeverij: Athenaeum
ISBN: 9789025310097
april 2019
Hardcover 112 pagina’s