Zomerlezen: ‘Een vrouw met een bestemming’

Het is tijd voor de negende winnaar van onze schrijfwedstrijd! Annette * Akkerman stuurde ons het verhaal ‘Een vrouw met een bestemming’ waarin we lezen hoe intrigerend een dagelijkse treinreis kan zijn. Gefeliciteerd Annette, en dank je wel voor deze bijzondere inzending!

Een vrouw met een bestemming

door Annette* Akkerman 

 

Op het perron valt de ranke vrouw in de helderrode mantel meteen op. De koffer naast haar doet een lange reis vermoeden. Hij benadrukt haar alleen zijn, alsof haar bestemming onbekend is. Alsof haar trein nooit zal komen.
De trein komt echter wel. Ze maakt aanstalten om in te stappen. Ik heb hierop gewacht en schiet toe om haar koffer te dragen. Het geeft me een reden om tegenover haar plaats te nemen en haar verder te bespieden. Niet dat ik iets vulgairs in gedachten heb. Ik zie het als een vingerwijzing van het lot. De vrouw past naadloos als personage in mijn nieuwe thriller.

Ze dankt me hartelijk en terwijl ze haar mantel zorgvuldig naast haar drapeert, onthult zich een elegante vrouw, een beetje masculien door haar lengte en het ontbreken van rondingen, maar door haar zorgvuldig gekozen kleding worden dit haar sterktes. Ik plaats haar in de categorie voormalig fotomodel. De jaren zijn te zien in haar gezicht, echter haar gratie zal nooit verloren gaan. Ik stel me voor dat onder haar serene uiterlijk een zee van heftige gevoelens schuil gaat. Ze heeft haar koffer niet voor niets gepakt.

De trein vertrekt. Ik pak mijn boek, zodat het niet overduidelijk is dat ik zit te gluren. Door mijn hoofd schieten allerlei mogelijke ideeën over haar beweegredenen. Ik probeer haar gezicht te lezen. Wat zou een fotograaf van haar gezicht vinden? Haar neus is misschien iets aan de grote kant, maar benadrukt wel de mystiek in haar amandelvormige ogen. Haar mond lijkt een tikje brutaal. Haar make-up is vlekkeloos.

‘Is het een goed boek?’
‘Sorry, wat zegt u? Ik was in gedachten verzonken.’
‘Is het een goed boek? Het staat ook op mijn verlanglijstje.’
Haar stem is warm en lager dan ik verwachtte.
‘Je moet er even inkomen, maar het is vlot geschreven.’
Ze knikt me toe met een lach, waarmee ze te kennen geeft dat ze graag het gesprek wil voortzetten. Dit is een uitgelezen kans om iets meer te weten te komen.
‘Reist u vaak met de trein?’
‘Eigenlijk nooit. Ik reis altijd met de auto, maar dit keer zal ik langere tijd weg zijn.’
‘Gaat u naar het buitenland?’
Weer die mysterieuze glimlach. ‘Nee, ik blijf in Nederland, maar ik vind het lastig om over mijn reis te vertellen.’ Even laat ze een stilte vallen. ‘Ik ga ergens heen waar ik eindelijk mijn bestemming zal vinden.’
‘Is dat niet het doel van elke reis?’
‘Deze reis heb ik al zoveel jaren in mijn hoofd gepland en nooit durfde ik de stap te zetten. Mag ik u iets vragen?’
Ik knik.
‘Wat vindt u van me als vrouw?’
Ik voel dat ik bloos. Het is alsof ze mijn gedachten gelezen heeft.
Ze lacht minzaam. ‘Misschien verklaart het uw interesse. Na deze reis zal ik voor het eerst huiswaarts keren als vrouw.’

 

Over de auteur Annette* Akkerman:

Annette* is altijd op zoek. Op zoek naar schoonheid. Op zoek naar avontuur. Op zoek naar kennis. Op zoek naar antwoorden. Ze is vooral op zoek naar tijd. Tijd om in de natuur te zijn, te reizen, te schilderen en te schrijven. Ze schrijft gedichten en korte verhalen. Ze zoekt ook nog naar inspiratie voor de roman die ze eens gaat schrijven.

Publicaties en schilderijen staan op https://annetteakkerman.exto.nl/

Wil je jouw verhaal ook op onze website geplaatst zien?
Je kunt nog meedoen aan onze zomerschrijfwedstrijd. Kijk hier om te lezen hoe je meedoet.