Gouden Griffel voor ‘Zeb.’ van Gideon Samson

Gouden Griffel voor ‘Zeb.’ van Gideon Samson

Een schoolklas, een zebra en elf absurde verhalen die op bijzondere wijze samenkomen. In ‘Zeb’ vertelt een groep klasgenoten de wonderlijke verhalen die zich bij hen in de klas afspelen. Saillant detail: één van hen is een zebra. Dergelijk absurdisme staat centraal in Zeb. en maakt het tot een boeiend verhaal, dat op een verfrissende wijze wordt ondersteund door de illustraties van graffitikunstenaar Joren Joshua.

De Griffeljury over Zeb.:
‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’

Bron: kinderboekenweek

Recensie NBD Biblion:
Elf kinderen uit de klas van juf Cato vertellen hun verhaal: op de vierde woensdag van oktober werd het huilen afgeschaft, er komt een nieuwe leerling in de klas, een zebra, en 2+2 = echt 5, als je het maar gelooft. De ongeloofwaardigheid in deze absurdistische verhalen met licht filosofische ondertoon zo geloofwaardig vertellen is razendknap. De fantasievolle verhalen, waar de auteur enkele jaren aan werkte, zijn uitermate geschikt om voor te lezen. Op de ongebreidelde fantasie van jongere kinderen wordt een beroep gedaan. Samson zocht zelf een illustrator en kwam uit bij de hier debuterende Joren Joshua, een graffitikunstenaar met voorliefde voor zeefdrukken. Een voltreffer, deze samenwerking. Opvallend is het gebruik van oranje als steunkleur in de talrijke illustraties die het verdienen om er extra aandacht aan te besteden. Ze versterken het vervreemdende karakter van de teksten en zijn niet alleen ondersteunend. De auteur, wiens nog niet zo omvangrijke oeuvre veelvuldig bekroond is, behoort inmiddels tot de beste schrijvers in de Nederlandse jeugdliteratuur. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar. (Ton Jansen)

Auteur: Gideon Samson
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025873943
januari 2018
Hardcover 96 pagina’s