Verwacht: Hardgin van Jules Deelder

Jules Deelder schreef zijn vroegste verhalen meer dan een halve eeuw geleden en net als de meester zelf zijn ze onverminderd swingend, modern en veelzijdig. Eerder verschenen al bloemlezingen waarin de muziek en de lach leidend waren. Nu is daar HARDGIN, een woordvondst van Deelder zelf, dat tegelijk de titel is van het openingsverhaal, dat hij speciaal voor deze bloemlezing schreef. HARDGIN vangt het duistere deel van het schrijverschap, dat begint bij de beklemmend lege zondagse straten van Deelders vroege jeugd. Steeds ook voert hij de lezer terug naar de Tweede Wereldoorlog, maar met evenveel lichtvoetigheid naar het mekka van de popcultuur en van de drank en drugs. “Die nacht was het gitaarwonder bij mij te gast. Eerst rookten we op een tot zelfmoord nodende tweepersoonskamer met verlaagd plafond in Hotel Centraal nog een paar stevige joints, waarop het plafondeen stuk lager kwam te hangen.”
HARDGIN brengt de lezer dicht bij de kern van het schrijverschap van J.A. Deelder.

Uitgever: De Bezige Bij
Auteur: J.A. Deelder
ISBN: 9789403174204
november 2019
Hardcover 272 pagina’s

Jules Deelder viert zijn 75e verjaardag ook met een eigen gin, gedistilleerd door Loopuyt in Schiedam. Een inktzwarte fles Hard Gin kost 75 euro – naar de leeftijd die Deelder in november bereikt – en er zijn 1944 flessen uitgegeven. Precies, zoals zijn geboortejaar.

Lees meer over deze gin in De Schiedammer Online.