Genomineerden NS Publieksprijs 2019 bekend

Genomineerden NS Publieksprijs 2019 bekend

Vanavond is de stemperiode gestart voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland. De genomineerden voor de bekendste boekenprijs voor volwassenenliteratuur zijn zojuist in De Wereld Draait Door bekendgemaakt. Welk boek sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2019 in de wacht?

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
Otmars zonen van Peter Buwalda (De Bezige Bij)
Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar)
Rinkeldekink van Martine Bijl (Atlas Contact)
Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse (Uitgeverij Cornelisse)
Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos)

V.l.n.r.: Marc-Marie Huijbregts (namens Rinkeldekink), Peter Buwalda, Murat Isik, Lévi Weemoedt, Ilja Leonard Pfeijffer en Paulien Cornelisse
Rechtenvrije foto: Diederick Bulstra

Tot en met woensdag 20 november kan er worden gestemd op deze genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Op de laatste avond wordt, direct na het sluiten van het stemmen, in aanwezigheid van bijna alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welke titel Boek van het Jaar 2019 wordt.

Genomineerden 2019
De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2019 kent dit jaar vier schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn. Dit staat in contrast met vorig jaar, toen elk van de auteurs al eerder kans maakte op de prijs. Alleen Peter Buwalda met Bonita Avenue (De Bezige Bij) in 2011 en Paulien Cornelisse zijn al eerder voor de NS Publieksprijs in aanmerking gekomen. Cornelisse was genomineerd voor En dan nog iets (Atlas Contact) in 2012 en De verwarde cavia (Uitgeverij Cornelisse) in 2016. Met Pessimisme kun je leren is er dit jaar ook voor het eerst in het bestaan van de NS Publieksprijs een poëziebundel genomineerd.

NS Leesclub en miniboekjes
Tijdens een bijzondere bijeenkomst op het NS hoofdkantoor is vanavond de speciale NS Leesclub geïnstalleerd. Honderd uitverkoren lezers beleefden een unieke avond, ze mochten dineren met de genomineerde auteurs en kregen zo de mogelijkheid de kanshebbers en hun verhaal nog beter te leren kennen. Marc-Marie Huijbrechts nam de plaats in van de overleden Martine Bijl. Onder het mom van ‘een boek kan zoveel doen’ gaan de leden van de NS Leesclub vanaf nu hun leeservaringen delen met de rest van Nederland. Vorig jaar was de NS Leesclub een groot succes en wakkerde het lezen aan door meer interactie mogelijk te maken tussen lezers en auteurs én lezers onderling. Er waren dit jaar dan ook duizenden aanmeldingen. Daarnaast circuleren er maar liefst 25.320 miniboekjes met fragmenten uit de genomineerde titels in de trein, boekhandel en bibliotheek. Deze miniboekjes worden ook digitaal verspreid via Instagram Stories, alwaar lezers de boekjes met hun volgers kunnen delen en kunnen stemmen op hun favoriet. Het doel van de NS Leesclub en de miniboekjes is om zoveel mogelijk lezers te enthousiasmeren voor de boeken en aan te sporen te stemmen op hun favoriet voor de NS Publieksprijs.

NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2018 tot 1 juli 2019). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl, of door een stembiljet in te vullen in de boekhandel of openbare bibliotheek. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein. Vorig jaar werden er maar liefst 97.365 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2019, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en een jaar lang gratis reizen met de NS Businesscard OV Vrij 1ste klas.