Nieuw: ‘De innerlijke bioscoop’ van Hans Tentije

Nieuw: ‘De innerlijke bioscoop’ van Hans Tentije
herziene en aangevulde editie

Na lange tijd uitverkocht te zijn geweest, is het enige prozawerk van Hans Tentije opnieuw leverbaar. De innerlijke bioscoop bevat een intrigerende mengeling van korte, lyrische prozastukken, afgewisseld met schitterende etsen van kunstenaar Peter Bes. Deze nieuwe, herziene editie is uitgebreid met maar liefst dertien niet eerder verschenen stukken.
Hans Tentije bouwt sinds zijn debuut ‘Alles is er’ in 1975 aan een uniek oeuvre van inmiddels zeventien dichtbundels. Hij ontving er in het najaar van 2017 de Contstantijn Huygensprijs voor. De jury prees Tentijes poëzie om zijn “trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen.’ Eerder werd Tentijes werk bekroond met onder andere de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs en de Karel van de Woestijneprijs.

Hans Tentije (Johann Krämer, Beverwijk, 1944) werkte als docent Nederlands, maar wilde eigenlijk schrijver, dichter worden. De eerste gedichten die Tentije schreef hadden een politieke inslag. Eind jaren zestig heerste de gedachte onder jongeren dat alles zou veranderen. Toen dat niet gebeurde heerste er teleurstelling, een zeker cynisme. Dit cynisme kwam terug in Tentijes vroegere werk. Zijn latere gedichten benadrukken meer de avontuurlijke kant van het leven.
Voor de bundel ‘Wat ze zei en andere gedichten’ ontving Hans Tentije in 1979 de Van der Hoogtprijs en de Herman Gorterprijs. In 1994 verscheen ‘Hoe het leven geleefd wordt’, in samenwerking met Rob Verkerk. Rob Verkerk schilderde en Hans Tentije schreef de gedichten, in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Drenkplaatsen (1994) is een bundeling van Tentijes eerste vier gedichtenbundels.

Uitgever: Harmonie, Uitgeverij de
Auteur: Hans Tentije
Nederlands Paperback
ISBN: 9789463360890
Druk: 1 september 2019