Recensie ‘Nederzettingen’ van Sanneke van Hassel

Recensie ‘Nederzettingen’ van Sanneke van Hassel

Nergens vervelend 

*** (drie sterren)

Door Remko Meddeler

 

Sanneke van Hassel is een verhalenverteller pur sang. In haar zesde bundel Nederzettingen, die in september 2019 verscheen, toont ze dit opnieuw door in zestien korte tot zeer korte verhalen precies te doen wat er van haar wordt verlangd: de lezer even een halfuurtje wegtrekken uit de werkelijkheid.
Bovendien slaagt ze erin hem of haar zeker de helft van die leestijd te laten spartelen. Waar zijn we? Wie zijn die mensen? Wat gaat er gebeuren?
Dat houdt ze pagina’s lang vol zonder dat het vervelend wordt. Want de situaties zijn alledaags en herkenbaar, dus de nieuwsgierigheid is groot. Immers, aan het min of meer krampachtig omgaan met onze medemens – nog klein of al groot gegroeid, heel goed of zeer vaag bekend, uit Marokko, Afghanistan of een ander warm land –  doen we allemaal. En, wees eerlijk, u vraagt zich toch ook weleens af waaraan een buschauffeur zoal denkt tijdens zijn zoveelste rondje? Van Hassel heeft een antwoord!

Hier en daar maakt ze een flauw slippertje, bijvoorbeeld door de vrouw van een campingscharrel Fulvia te noemen, en lang niet alles beklijft, maar dat is het mooie van een bundel: even verderop wacht een nieuw verhaal. Sanneke van Hassel doet wat ze moet doen. En dat doet ze goed.

Uitgever: De Bezige Bij
Auteur: Sanneke van Hassel
Nederlands Paperback
ISBN: 9789403161907
Druk: 1 september 2019
208 pagina’s