Kort in Brussel

Literatuurhuis Passa Porta uit Brussel en boekhandel Limerick uit Gent slaan de handen in elkaar en brengen hun twee festivals rond het korte verhaal samen in een nieuw initiatief: Kort.  Tijdens de Week van het Korte Verhaal brengen ze niet één maar twee keer de top van het genre naar België. Voor een avond in Gent én een avond in Brussel.

Annelies Verbeke, zelf auteur van een oeuvre rijk aan romans én kort proza, is bezielster van het nieuwe initiatief en zal ook optreden als curator. Zij brengt de crème de la crème van de korte verhalen auteurs op het podium. Annelies Verbeke (1976) debuteerde in 2003 met SLAAP! en schreef sindsdien tien boeken en vele toneelteksten, die in 26 talen zijn vertaald. Met haar roman Dertig Dagen (2015) won ze de F. Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de NRC Handelsblad Lezersprijs. Verbeke is een voorvechtster van het genre van het korte verhaal en schreef zelf drie bundels: Groener gras (2006), Veronderstellingen (2012) en Halleluja (2017). Met die laatste won ze de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van het jaar. Met Sanneke van Hassel stelde ze in 2012 de internationale verhalenbloemlezing Naar de stad samen.

Datum: WO 19.02.2020 van 20:00 – 22:00 uur.
Lokatie: Muntpunt Brussel
Tickets: via deze link

Daarnaast zijn de volgende gasten aangekondigd voor deze avond.

Hassan Blasim is een Iraakse filmregisseur en schrijver die in Finland woont. Sinds zijn eerste verhalenbundel, The Madman of Freedom Square, werd zijn werk meermaals bekroond en veelvuldig vertaald. The Guardian omschrijft hem als “misschien wel de grootste schrijver van Arabische fictie.” Lijkententoonstelling is zijn eerste werk in het Nederlands. In de lente van 2020 volgt Allah 99 (uitgeverij Jurgen Maas).

Caroline Lamarche is een Franstalig Belgische schrijfster. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten en hoorspelen. Haar werk verschijnt bij Éditions Gallimard. Lamarche won diverse literaire prijzen waaronder recent nog de Prix Goncourt de la nouvelle 2019 voor haar verhalenbundel Nous sommes à la lisière, vertaald als Van dieren en mensen bij Uitgeverij Vleugels.

Maria Vlaar is een Nederlandse journaliste, recensente en auteur van korte verhalen. Met haar debuutbundel Diepe aarde won ze in 2019 de J.M.A. Biesheuvelprijs, de enige prijs voor het korte verhaal in ons taalgebied. De jury prees deze melancholische verhalen en inktzwarte dystopieën en oordeelde dat de bundel ‘het genre eert en nieuw leven inblaast.’

Kristien Hemmerechts is een Nederlandstalig Belgische auteur van een bijzonder rijk oeuvre. Ze debuteerde in 1987 met de novelle Een zuil van zout en publiceerde sindsdien vijftien romans -waaronder Wit zand en De vrouw die de honden te eten gaf- tal van essays, columns, reisverhalen, dagboeken en egodocumenten. Een weinig besproken maar aanzienlijk deel van haar oeuvre bestaat uit korte verhalen. Op verzoek van Passa Porta schrijft Kristien Hemmerechts voor deze editie van KORT een nieuw verhaal.

Sanneke van Hassel is een Nederlandse auteur van kort verhalen, romans en non-fictie. Voor haar eerste twee bundels IJsregen en Witte veder won ze de BNG Nieuwe literatuurprijs 2008. Vervolgens verschenen twee romans en drie verhalenbundels haar hand. Met Annelies Verbeke stelde ze Naar de stad, een bloemlezing korte verhalen uit de hele wereld, samen. In 2013 won Van Hassel de Anna Blamanprijs voor haar oeuvre en inzet voor het genre van het korte verhaal. Haar laatste verhalenbundel Nederzettingen (2019) werd bijzonder lovend ontvangen.